בית קברות חודש אלול

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 16/08/18 16:51 ה באלול התשעח

שאלה

שלום, אבי נפטר ב-ז' באדר השנה.

אין צורך להכביר במילים ולספר כמה כל יום שעובר הגעגוע גדול יותר. לא ביקרתי בקברו מאז ה-30.

אנחנו לא אנשי דת, אך אבי היה איש דתי ומאמין.

שמעתי שגם בחודש אלול מגיעים לבית עלמין. האם ללכת? ללכת רק ב-11 חודש ובשנה? מה הכי טוב לו?

למרות שסעדתי את אבי עד נשימתו האחרונה בזרועותיי בבית החולים, וביקשתי סליחתו , מלווה אותי התחושה התמידית שאולי לא עשיתי מספיק , שאולי פיספסתי בדרך ולא הצלחתי להציל אותו.

תשובה

לשואל היקר שלום,

צר לי לשמוע על מור אביך, אני בטוח שזה מאוד קשה. מי ייתן והקדוש ברוך הוא ימלא חסרונך ושלא תדע עוד צער. אמן.

ממש כל הכבוד על כיבוד ההורים המסור, זכות זו תעמוד לך לנצח נצחים ומי ייתן ותזכה לאריכות ימים, דשנים ורעננים.

לגבי עליה לקבר בחודש אלול, יש שנהגו לעלות בימים לפני ראש השנה לקברי אבות וקברי צדיקים, ואין בעיה לנהוג כך למי שמעוניין.

מצד נקיפות המצפון, חשוב לדעת שאנחנו עושים כאן בעולם הזה מה שאנחנו יכולים, כל השאר נתון בידי בורא עולם, הוא ממתי ומחיה הוא מוריש ומעשיר. ואנחנו מלאים באמונה שלמה שמה שקרה, זה הדבר הטוב ביותר עבורנו והכל לטובה ולחיוב.

(מקור: דרשות מהרי''ל הלכות תעניות: המנהג לבקר בבית הקברות בערב ראש השנה. להתפלל שם ולתת שם צדקה לעניים. המנהג מוזכר ברמ''א תקפ''א ,ד. ובמ''ב ס"ק כז: דבית הקברות הוא מקום מנוחת הצדיקים והתפלה נתקבלה שם יותר, אך אל ישים מגמתו נגד המתים אך יבקש מהשם יתברך שיתן עליו רחמים בזכות הצדיקים שוכני עפר ויקיף הקברות ויתן צדקה קודם שיאמר התחנות)

בהצלחה בהמשך, שולח לך חיזוקים!