בירור האם צריך הגעלה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 24/06/18 17:46 יא בתמוז התשעח

שאלה

שלום,

היה לי בכיור צלחת בשרית בלי שיירי מאכל, ומעליה צלחת חלבית עם שיירי גבינה.

עכשיו בטעות שפכתי מים חמים לתוך הכיור, מתוך הקומקום החשמלי לאחר שרתח. האם צריך להגעיל את הצלחת הבשרית?

תודה!

תשובה

בס"ד

שלום רב,

יש מקום לחשוש שהמים החמים 'מבשלים' את הגבינה.

ה-'תבשיל' החלבי הזה נבלע בצלחת הבשרית.

לכן לכאורה חייבים לעשות הגעלה - אבל כאן נכנס שיקול מכריע:

מאיזה חומר עשויה הצלחת הבשרית.

אם היא ממתכת - צריכה הגעלה ברותחין = כבולעו כן פולטו.

אם היא מחרס \ קרמיקה - אי אפשר להכשיר אותה. חומרים אלו לא פולטים.

אם היא מפלסטיק - יש מחמירים לראותה כמו חרס ואין להגעילה.

נהוג להקל, לראותה כמו מתכת שנתן להגעילה.

(עיין - https://ph.yhb.org.il/04-11-16/)

אם היא מזכוכית הדבר תלוי בעדה (להלן מדברי הרב אליעזר מלמד בנושא):

רוב רבני הספרדים מקילים שאין צורך בכלל להכשיר ומהם: פר"ח, שתילי זיתים, שער המפקד, עלי הדס, נתיבי עם, שמ"ש ומגן, הגרע"י.

יש שהחמירו להצריך הגעלה, ומהם: רב פעלים, הרח"ד הלוי, הרב אליהו, הרב דוד שלוש, הרב קאפח.

בין פוסקי אשכנז יש דעות.

י"א כמו הרמ"א והב"ח שאין להכשיר כלי זכוכית כלל.

יש שפירשו שכוונתם שאין להכשיר כלי זכוכית לפסח משום חומרת חמץ, אבל בשאר איסורים, בשעת הצורך מכשירים כלי זכוכית בהגעלה. וכ"כ מהר"ם בריסק, שרידי אש, בית אב"י, מנחת יצחק.

(מתוך https://ph.yhb.org.il/04-11-14/)