ביהדות כל הזמן רוצחים

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 18/03/19 16:41 יא באדר ב'

שאלה

היי קוראים לי הדסה,

ויש לי משהו שלא מסתדר לי.

כשאנחנו לומדות את התנך בכיתה וזה... אז כל הזמן קוראים על רציחות... זה מרגיש שבתנך כל הזמן רוצחים, כאילו זה בסדר. אפילו ההכי צדיקים... ומתייחסים לזה כאילו זה טוב וכל הכבוד להם.

וזה ממש מכעיס אותי , למה כל מעשה קטן לא בסדר העונשים כאלה חמורים, אני לא מבינה את זה.

אשמח להסבר.

תשובה

לשואלת שלום

שאלה נפלאה שאלת.

ברצוני להבהיר שתי נקודות למחשבה, באמצעותן יתיישב הדבר על ליבך בע"ה.

1. התנ"ך לא מספר לנו כל מה שקרה. כל ספר היסטוריה בוחר אילו דברים להבליט ולציין, ואילו נחשבים פחות חשובים. לדוגמא: בספר על מלחמת העולם השניה לא יספרו על היכחדות מין בעל חיים באותן שנים. זה לא רלוונטי למטרת הספר.

לכן התנ"ך מוסר לנו רק את מה שיש לו משמעות היסטורית חשובה, והשלכה לדורות.

2. כל מקרה ספציפי של רצח, יש לו סיבות מוסריות ממדרגה ראשונה. ביהדות הרצח הוא אסור באיסור חמור, ולכן כשהוא בכל זאת קורה, מדובר במקרה יוצא דופן שיש לתת עליו את הדעת.

כדאי להסתכל במפרשים השונים, וכן בהפניות למקורות חז"ל שמסבירים כל מקרה לגופו. פעמים רבות יש פרטים שחסרים בסיפור הכתוב, ונמסרו בעל פה מדור לדור, וכתובים במקורותינו.

כמובן אם יש שאלה על מקרה מסויים, אפשר לשלוח שאלה חדשה ואתייחס.

בהצלחה רבה!