בטל בשישים?

חדשות כיפה רבני כושרות 17/01/20 00:13 כ בטבת התשפ

שאלה

בס"ד

שלום כבוד הרב,

רציתי לשאול שאלה, נכון יש את החוק של בטל בשישים:

אז מה בסיטואציה, אם מישהו הכין משהוא בשרי וערבב בטעות עם כפית חלבית, נגיד שהכמות בסיר היא כמות ענקית, פי כמה וכמה מגודל הכפית. מה דין המאכל?

אותו דבר לגבי מקרוגל, משהו חימם בטעות נגיד מאכל חלבי במקרוגל בשרי. אז בטוח שהמאכל ספג כמות כל כך מזערית שזה כבר בטל בשישים לא?

והייתה לי עוד שאלה, אם נפל חרק לסיר אז זה לא בטל בשישים, בגלל שזה חיה שלמה. אבל אם נפל רק חצי חרק למאכל שפי יותר משישים מהחרק?

אני לא מתכוונת באמת לאכול משהו כזה, סתם לידע כללי, משהו שלא הבנתי.

עוד משהו: איך יכול להיות משהו שהוא כשר בדיאבד? כאילו או שזה כשר או שזה לא. אם מישהו הכין כבר משהו אז למה שזה יהפוך פתאום לכשר בדיאבד?

תודה רבה!

תשובה

שלום וברכה

אתם צודקים בכל המקרים שכתבתם, חוץ ממיקרוגל. חז"ל הורו לנו שאנו צריכים פי שישים מדפנות הכלי איתו בא המאכל במגע, ובמקרה שלנו פי שישים כנגד על דפנות המיקרוגל. בדרך כלל אין.

לגבי שאלתכם האחרונה - באמת מעיקר הדין זה היה מותר, אבל חכמי הדורות, שתפקידם לשמור על התורה, הבינו שאם הדבר מותר אנשים פשוט יקחו כל העת איסורים ויערבו במאכל בכמות קטנה, לכן אסרו חכמים 'לבטל איסור לכתחילה'. אך לא החמירו שלא לאכול את המאכל בדיעבד.

בברכה

יצחק דביר