בחירה חופשית

הרב דני ארגמן הרב דני ארגמן 28/05/20 13:45 ה בסיון התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב,

יש שאלה שמעסיקה אותי כבר זמן רק.

האם לאדם יש בחירה חופשית?

אשמח אם תוכל לצטט לי מקורות

תודה מראש

תשובה

ב"ה,

שלום וברכה,

ברור שיש לאדם בחירה חפשית,

זה מובלע בעצם נתינת התורה, כי אם התורה מצוה סימן שיש לאדם בחירה לעשות זאת או לא,

אם אין לו בחירה מדוע שיקבל שכר על מצוה ומדוע יקבל עונש על עבירה - הרי אין לו בחירה.

ובכל זאת יש גם פסוקים מפורשים, למשל דברים ל יט:

"העידתי בכם היום את השמים ואת הארץ החיים והמות נתתי לפניך הברכה והקללה ובחרת בחיים למען תחיה אתה וזרעך"

ועוד הרבה פסוקים,

הרמב"ם בכל החיבורים שלו כתב על בחירה חופשים, בתקופתו הענין היה רופף אצל הציבור וחשבו שהכל כתוב מלמעלה,

בהלכות תשובה הקדיש לענין פרק שלם - פרק ה, הרי אי אפשר לדבר על תשובה אם אין לאדם בחירה חפשית,

הנה ההלכה הראשונה שם:

"רשות לכל אדם נתונה: אם רצה להטות עצמו לדרך טובה ולהיות צדיק - הרשות בידו, ואם רצה להטות עצמו לדרך רעה ולהיות רשע - הרשות בידו.

הוא שכתוב בתורה: "הן האדם היה כאחד ממנו לדעת טוב ורע", כלומר: הן מין זה של אדם היה יחיד בעולם ואין מין שני דומה לו בזה הענין, שיהא הוא מעצמו בדעתו ובמחשבתו יודע הטוב והרע ועושה כל מה שהוא חפץ, ואין מי שיעכב בידו מלעשות הטוב או הרע. וכיון שכן הוא "פן ישלח ידו".

עיין שם שאר הפרק,

בברכה,

דני ארגמן