בגידה לא במסגרת נישואין

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 29/03/20 10:40 ד בניסן התשפ

שאלה

לא נשוי, בזוגיות כמה שנים , האם בגידה בבת זוג עם אישה רווקה שווה במידתה לבגידה בזמן נישואין ? זה נקרא בגידה ?

המעשה עצמו לא מוסרי זה ברור לי אבל במחינת ההלכה איך מסתכלים על זה ?

אשמח לתשובה מפורטת.

ובנוסף גם אשמח לדעת על ההסתכלות של בגידה באירוסין , לא בנישואין.

תשובה

בס"ד

שלום רב,

אתה מציין שברור לך שהמעשה עצמו לא מוסרי. חשוב להדגיש שיש בהלכה התייחסויות קשות כלפי אדם שמפר אמון של הזולת. יש מושג שנקרא: 'מי שפרע' = הכוונה לאדם שמפר התחייבות עסקית בנסיבות שלא ניתן לדרוש ממנו פיצוי. במקרה כזה מקללים אותו: "מי שפרע מאנשי דור המבול, ומאנשי דור הפלגה, ומאנשי סדום ועמורה, וממצריים בים, הוא עתיד ליפרע ממי שאינו עומד בדיבורו" (בבא מציעא מח., שו"ע חו"מ רד-ד).

נראה לי שמי שמפר התחייבות זוגית ראוי לקללה גדולה מזו.

זוגיות ללא נישואין זה מצב פסול מבחינה הלכתית. וודאי שאין דיון הלכתי על 'בגידה' במצב כזה.

גם אירוסין כיום אינם אירוסים במושג המקורי. כיום אירוסין זו התחייבות של שני הצדדים להתחתן זה עם זו. גם לכך אין מעמד הלכתי ואין משמעות הלכתית מפורשת לבגידה במצב זוגי של אירוסים.