אמונת חכמים

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 20/03/19 15:10 יג באדר ב'

שאלה

לכבוד הרב,

ישנה מסכת בגמרא המזכירה את ניסוי עקבות הלילית בחול.

לפני כ-23 שנה לערך ערכתי ניסוי. לקחתי חול ים דק ופיזרתי מסביב למיטתי.

בבוקר לא ראיתי עקבות רגל ציפור בחול.

באותו עניין ראיתי ציטוטים של רש"י עם הסבר על תנועת השמש סביב כדור הארץ.

אני יהודי מאמין ושומר מצוות, אך דברים אלה עומדים בסתירה עם אמונתי בדברי חכמים.

לתשובתך אודה.

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום

א. בארץ ישראל אין שדים אלו. ולדעת התו'ס גם באירופה אין. העולם השתנה מאז ימי הגמרא, ולא כל דבר שהיה בימיהם קיים גם היום, כאדני השדה ועוד עניינים אחרים.

ב. לדעת הגאונים, רבנן לאו אסוותא אינון. לפעמים רבותינו הראשונים סברו משהו במדעי החול, וכיום אנו יודעים שהמדע סובר אחרת. זה אינו קשור לגדולתם בתורה ולכך שכל דבריהם בענייני התורה נאמרו ברוה"ק, והלכה כרוב דעות היא ממש כנבואה, כדברי הרמב"ן בריש בב"ב. מדע לחוד, תורה לחוד.

ולדעת מהר"ל יש להחריג מכלל זה את חכמי התלמוד, שגם בענייני חול ומדע גמור, הכל אמת. אלא שחלק איננו מבינים, וחלק השתנה במציאות (כדברי הנוב"י הידועים), וחלק הוא סוד המלובש בתיאורים חיצוניים.

כל טוב

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן