אמונה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 02/08/20 08:24 יב באב התשפ

שאלה

שלום הרב אני בחור חוזר בתשובה ויש לי בן משפחה שהיה דתי ונחלש בגלל כמה שאלות שלא היו לו תשובות ואני רוצה לשאול את הרב אולי יוכל לעזור לי להציל הוא שואל כך: 1: מדוע אומרים הרבנים שהשם ברא את העולם להטיב לבריאה והשם כמובן יודע עתידות אז שברא את האדם הראשון וכי הוא לא ידע שיקלקל הרי הוא ידע שיקלקל והוא ידע שיהיה סדום ואמורה בעולם אז מה העניין הזה?

2: אוקיי אם השם ברא את העולם בתנאי שיקיימו את התורה אז למה צריך את אומות העולם שחיים חיים רגילים וברור שלא יחזרו בתשובה ואין להם שום קשר ולא יהיה להם אז למה הם פה עובדים חיים מטיילים מולידים ילדים מילא ההית אומר לי שהם חיים פה ושיבוא משיח הם יהיו עוזרים לעם ישראל אבל לצערנו עם ישראל בגלות 2000 שנה והם חיים מתחלפים מולדים מתחלפים והכל בסדר מדוע זה כך?

3: הרבנים אומרים שעולם האמת זה העולם האמיתי אז למה מסופר מהמון גמרות שצדיקים גדולים פחדו להגיע לשם והתחננו להשאר פה?

4: הרי עכשיו העולם כרגיל סדום ואמורה עושים פה מה שרוצים רומסים את התורה לצערי מזלזלים בגדולי ישראל ובכל זאת השם לא עלינו לוקח את הצדיקים אלה שהקריבו את החיים בשביל התורה ולפעמים לא עלינו הם משאירים פה אישה וילדים יתומים האם זה לא חילול השם?

5: הרי ידוע שהשם שונא רשעים כמו שכתוב אז איך יכול להיות שאדם חילוני שונא תורה שעשה כל כך הרבה עברות ואין שום סיכוי שיחזור בתשובה חיי עד גיל מבוגר נפטר בשיבה טובה אבל כל החיים שלו רק רמס את התורה ולומדיה איך זה מסתדר?

6: הרי אנחנו פה לתקן את חטא אדם הראשון שקילקל ובמילים עדינות אנחנו לא בכיוון בכלל למה השם בכלל עשה את כל זה דורות על גבי דורות ש"מתקנים" את חטא אדם הראשון נסיונות פרנסה זיווגים יצרים וכללל זה בשביל לתקן את חטא אדם הראשון?

7: לגבי היצר הרע הרבה רבנים שמעתי שאומרים שהיצר הרע לפעמים מכניס לאדם לראשון חלילה תראה אין בורא לעולם איך השם נותן לו רשות להגיד דבר כזה בכלל?

תודה הרב זה שאלות שיעזרו לי להתמודד עם היצר הרע ששואלים אותי את זה היצר הרע משגע אותי שאולי יש משהו מוזר פה אז אני רוצה שיהיה לי קלפים להתמודד עם היצר ולענות לאלה ששואלים אותי תודה..

תשובה

שלום וברכה

ראשית, ברוך הבא

מטבע הדברים, קשה לתת תשובות ארוכות ומספיקות לשאלות כבדות המשקל שאתה מעלה. לפיכך, אפתח אותם רק בראשי פרקים, ואם תרצה להמשיך ולדון בהן – אשמח:

1. התורה לא כתבה למה הקב"ה ברא את העולם. היא התחילה באות "ב", המלמדת אותנו שאת ה"א" אנחנו לא יודעים. ישנם ניסיונות לענות תשובות חלקיות לשאלה זו, ואכן חלק מהראשונים ביארו כי הבריאה היא להיטיב לנו. בוודאי שהקב"ה ידע שהאדם גם יקלקל, אולם אלה כללי ההטבה: רק אם יש בחירה חופשית מגיעה הטבה, והבחירה החופשית היא חלק מהותי מהאדם. על כן, למרות שהקב"ה ידע שהאדם יקלקל – הוא גם יודע שבבחירתו החופשית האדם יכול לבחור בטוב ולזכות בטוב האלוהי, ולכן הוא ברא כך את העולם.

2. כשאנו מדברים על קיום התורה – אנו לא מדברים רק על המצוות המיוחדות לישראל. התורה מלמדת כי הרבה לפני שניתנה התורה – היו תביעות מוסריות מהאנושות, וכשהאנושות בכללה, עוד לפני היהדות, לא עמדה בתביעות האלה – היה מבול, הריסת סדום ועמורה וכדו'. לאומות העולם אפוא יש חובות מוסריות, והתפקיד שלהן בעולם הוא לממש את החובות האלה.

3. יש יחס כפול לעולם האמת. מחד גיסא – שם העונג האמיתי; מצד שני – כדי להגיע לשם צריך לאבד את החיים בעולם הזה. לכן, היחס של הצדיקים לעולם הבא הוא תמיד כפול: אמונה עמוקה בטובו, ורצון שלא להחמיץ את העולם הזה.

4. אני לא יודע לבאר את הדרכים בהם הקב"ה פועל בעולם.

5. כבר בתהילים נאמר, ואנו אומרים זאת כל שבת: "איש בער לא ידע, וכסיל לא יבין את זאת, בפרוח רשעים כמו עשב, ויציצו כל פועלי אוון, להשמדם עדי עד". זוהי אחת התופעות שקיימות בעולמו של הקב"ה, והדרכים בהם הוא פועל בשכר ועונש לא ידועות לנו.

6. למה אתה חושב שאנחנו לא מתקנים את העולם ? בוודאי שהעולם מוסרי הרבה יותר כיום ממה שהיה בעבר !

7. כפי שכתבתי לעיל – הקב"ה נותן כוח ביצר הרע כדי שתהיה לנו בחירה חופשית.

כל טוב