להבין שאלוקים באמת קיים ב 100%

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 19/06/19 11:50 טז בסיון התשעט

שאלה

בזמן האחרון אני מקבל מן שאלות כאלה: איך ה' תמיד היה, אם הוא באמת קיים , אם אני אמות ואגלה שזה לא נכון וכו'.וזה ערער לי טיפה את האמונה,בליבי אני יודע שהכל נכון אבל לא ב 100% ואני דתי שומר שבת מצוות והכל,אבל בכל זאת השאלות האלו עדיין ערערו לי תאמונה.תוכל לעזור לי להבין שהוא באמת קיים ב 100% ?

תשובה

בס"ד

שלום רב,

בתוך השאלה שלך, בלי להרגיש, אתה בעצמך כותב את התשובה הנכונה ביותר במילים: "בליבי אני יודע שהכל נכון".

ביחס לאלוקים - הלב הוא העקר. אלוקים הוא הפנימיות של העולם. אלוקים לא נתפס בחושים שלנו, עקר החיבור אליו הוא בפנימיות, בלב (לכן חז"ל קוראים לתפילה: 'עבודה שבלב').

אתה מעוניין בהוכחה שכלית. נדמה לך שהוכחה שכלית משכנעת יותר מהמאמונה הפנימית שיש לך בלב.

השכל חשוב מאוד בדברים המעשיים. המדע והטכנולוגיה הביאו את האנושות להישגים מדהימים. גם שכלולי החברה, החוק והמדינה מועילים מאוד לאנושות. אבל השכל לא נותן מענה בכל השאלות. אפילו בשאלות מדעיות גדולות, השכל האנושי לא מקיף הכל. זו הסיבה שהחשיבה והמדע כל הזמן מתפתחים. דברים שהיתה להם הוכחה שכלית מתבררים כשגיאות ומצריכים בירור מחודש.

לדוגמה - במשך אלפי שנים, כל הפילוסופים החשובים היו בטוחים שכדור הארץ הוא המרכז, השמש וכל הכוכבים סובבים סביבנו, עד שגלילאו הוכיח שזו הבנה שגויה. היו בטוחים שהזמן מוחלט, עד שאינשטיין הוכיח שזו הבנה שגויה.

המדע משתנה מפני שהשכל האנושי מתפתח. יכולת העמקה וההפשטה מתקדמים עם השנים ותפיסת העולם משתכללת.

גם הוכחות שכליות למציאות ד', הן לפי הרמה השכלית של הדור. כאשר מגיע דור חכם יותר, ההוכחות הקודמות פחות מתאימות לו.

השכל חזק מאוד בחקירת החומר - לכן המדע והטכנולוגיה כל כך מפותחים היום, בחקירת הרוח השכל לא יודע לנסח חוקים ועקרונות, לכן בכל הויכוחים על רוח וערכים אין הכרעות שכליות.

וודאי אלוקים, איננו תופעה חומרית שהשכל יכול לחקור ולהבין אותה. לכן אנחנו כבר לא מבקשים הוכחות שכליות. אנחנו מבינים שהדברים האמתיים נמצאים בפנים, בלב של האדם. כמו שאיש ואישה מחליטים להתחתן, הם לא הולכים להתייעץ עם מומחים להתאמה זוגית ולא מחפשים נוסחה שכלית שתוכיח להם שיש ביניהם התאמה. הם מקשיבים ללב של עצמם ומתוך האמונה שבלבם הם בונים את המשפחה המשותפת שלהם.

בשאלות הגדולות של החיים, אין פתרון שכלי, אין תשובה אחת נכונה: כמו עד כמה חובתם של העשירים במדינה לתמוך בעניים? או האם יהודי חייב לחיות בארץ ישראל? או האם מדינה צריכה לאסור סמים, אלכוהול והימורים?

לכן עליך לתת אמון בלב שלך. שם מתרחש המפגש עם אלוקים. שם מצוי הבטחון הכי גדול שאתה בדרך אמתית ונכונה.

ואם אתה בכל זאת צמא למשהו שכלי: המציאות של עמ"י היא הוכחה חזקה מאוד. אין בעולם כולו עם ששרד אלפי שנות גלות ורדיפות, ושב אחרי אלפיים שנה לארץ מולדתו, החיה את שפתו העתיקה והתקבץ מארבע כנפות הארץ לחיים מחודשים.

כל זה נס גדול, אבל הכל הופך להיות מופת של אמונה כשמתברר שכבר בתחילת הדרך הקשה הזאת היו נביאים שידעו בשם ד' לצפות שכך תהיה דרכו של העם. שהוא יגורש מארצו, יתפזר בעולם, יהיה נרדף ומושפל, ובסוף יחזור לארצו לחיים חדשים.

אם כך, גורלו הפלאי של עם ישראל והעובדה שהיו נביאים שידעו לצפות זאת מראש - זו הוכחה שכלית איתנה למציאות ד' לאמת התורה ולצדקת הנבואה.