אמונה

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 09/07/18 19:02 כו בתמוז התשעח

שאלה

שלום הרב,

אני בן אדם מאד שיכלי ואני פשוט לא מבינה איך אפשר להאמין במישהו שבחיים לא ראיתי שהרבה דברים מהיהדות אי אפשר להבין , דברים שלא מסתדרים בהגיון? מי אמר שלא איזה משוגע אחד החליט להמציא את כל הדבר הזה? הרי אין הוכחה חד משמעית שזה אמיתי, שזה נכון, שזה הדרך. זה פשוט ללכת אחרי משהו בעיניים עצומות ! יכול להיות שכל זה המצאה אחת גדולה ! ואני בכלל לא מבינה איך אנשים מאמינים כל כך ? לפי מה הם מחליטים להאמין או לא ? מה גורם להם להאמין?.

תודה רבה!

תשובה

שלום.

אין שום סתירה בין אמונה לבין הכח השיכלי שלך. אלו שתי כוחות בנפש.

האם יש לנו הוכחה שנכון להיות טוב, ישר ומוסרי? האם זה רק כי זה לתועלתנו? בוודאי שלא. אז למה זה כל כך ברור לנו? כי יש לנו וודאות פנימית בזה. כך גם לגבי הוודאות בעצם הקיום שלנו.

כלומר, יש דברים שהם במישור אחר לחלוטין מעולם השכל. זו האמונה. ודאות פנימית.

כל ההוכחות השכליות שמופיעות בספרי אמונה, באות בשביל להסיר את הקושיות השכליות, מעין זו שהעלית, אבל בסופו של דבר כח האמונה עצמו איננו שיכלו אלא כח אחר בנפש.

את הבירור הזה של האמונה אדם צריך לעשות כל ימי חייו, עוד ועוד לברר. עוד ועוד להעמיק.

הנושא הללו נידונו בהרבה ספרים (למשל ספרי הרב אבינר, 'דע מה שתשיב לעצמך' של הרב קרוב, ספרי הרב ישראל הס, ועוד ועוד), וכן בלא מעט אתרים (למשל באתר של 'חברים מקשיבים').

אפשרות נוספת היא למצוא דמות תורנית-רוחנית (מחנכת, מדריכה או מישהי אחרת) שתסכים לשבת איתך וללמוד לעומק את הנושא.

השאלות הללו שעולות לך, מעידות על השלב החשוב שבו את מצאת - שלב המעבר לאמונה מבוררת ובנויה.

אם את לא מוצאת מישהי כזו, אשמח לעזור בזה.

כל טוב