האם האמונה היא רק אשליה נעימה? ומדוע קשה בלעדיה?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 01/01/20 18:53 ד בטבת התשפ

שאלה

היי.

למה זה נראה כאילו הבחירה בחיים היא בין להאמין ( באלוהים, בעצמך וכו..) ולחיות טוב אבל במין סוג של אשליה, לבין לחיות לפי הוכחות ולפי האמת המציאותית כמות שהיא אבל בסבל ?? האם זה באמת ככה?

אשמח לתשובה

תשובה

שלום דנה.

השאלה שלך מעניינת מאוד במיוחד בגלל שהיא הרגשתית ולא בהכרח מחייבת כל אדם. עם כל זאת היא שאלה מאוד נפוצה בימינו. אבל יש לדעת שלא תמיד הרגישו ככה אנשים סתם, אלא זו הרגשה שמלווה אותנו יותר בדור שלנו.

אחלק את השאלה לשנים רק טיפה אחרת ממה שחילקת:

למה אנשים שחיים בידיעה שיש אלוקים מאושרים יותר מאנשים שחושבים שאין? למה אמונה באלוקים למרות האושר מרגישה כמו אשליה?

התשובה לשאלה הראשונה היא: אם נחשוב שניה מה "מביא" לנו כל העניין הזה של להאמין באלוקים, נבין שאנחנו באמונה מקבלים משמעות לחיים שלנו. פתאום יש סיבה לקום בבוקר. יש לי סיבה, שאינה משתנה סתם ככה כל יום, מדוע אני ערכית. יש מישהו שדואג לי כל הזמן ואני יכולה לדבר ולתקשר אתו ממש בלי בעיה, מלשתף ועד לבקש. האלוקים נותן לנו את כל תשובות ה-"למה". שאלות ה-"למה" ניתן להחליפן כמעט תמיד בשאלת "מה המשמעות". לכן אולי מחקרים מראים ש"דתיים" מאושרים יותר.

לעומת זאת אדם שחי במחשבה שאין אלוקים, בנוסף לבעיית המשמעות והסיבה, מודד את כל ערכיו על פי מידות המוסר האישיות שלו. כלומר, הוא לא מחוייב לשום מערכת גדולה ממנו שיכולה להגביל או להזהיר אותו מוסרית. ככה שאדם כזה יכול להיות אדם מאוד מאוד נחמד ואדיב, כי ככה המצפון המוסרי שלו עובד, אבל באותה הנשימה הוא יכול להיות גם גנב או רוצח, כי בכלל אין לו מצפון מוסרי. וכמובן שדרך חיים ומוסר עוזרים לנו להתבונן אחרת על המציאות ולהיות מאושרים יותר.

מעבר לכל הנאמר עד לכאן זה שאמונה היא בסיס העולם שלנו. כשאנחנו הולכים בקניון ושואלים אדם מה השעה, אנחנו מאמינים שהוא יאמר לנו את השעה האמיתית, אחרת לא היינו שואלים. אנחנו גם מאמינים שלא יפול עלינו קיר הקניון, או שלא כל אחד בקניון הוא מחבל חמוש. אחרת לא היינו נכנסים לשם. כבר עובר בבטן של אמא שלו מאמין שהיא תזין אותו. וכאשר הוא יוצא הוא צועק לאוכל באמונה שהצעקה תעזור לו. אדם שלא יאמין בכח הכבידה יקשור את עצמו לאדמה כמה שיותר חזק מהפחד שהוא יעוף למעלה בלי לעצור.

אדם ללא אמונה באנשים סביבו ובעולם, יחיה בזהירות ובפחד כל הזמן מהסביבה שלו. התנהלות חיים של אמונה מאפשרת לנו לפתוח אופקים חדשים ולעשות דברים יותר נועזים ויצירתיים.

התשובה לשאלה השניה היא: שהרי אם לא היו לנו ספקות כלל לא היה נסיון. הקדוש ברוך הוא ברא אותנו חסרים ומשתלמים כי אם היינו שלמים בנושא מסויים לא יכולנו להתקדם בו. אם הוא היה בורא אותנו ככה שכולם היו יכולים להאמין באמונה שלמה, אז לא היה בכלל מישהו שיחטא. אדם שמאמין במאה אחוז בקדוש ברוך הוא, כמעט ולא יוכל לחטוא. למשל אם מאוד ברורה לך החשיבות של שמירה על איכות הסביבה, כנראה שלעולם לא היית זורקת אשפה בחוץ.

ישר כח על השאלה היפה. המשיכי לשאול, להתעניין ללמוד ולגדול בתורה ובאמונה.

איתן