האם מדינה כפי שהיא מתנהלת היום, יכולה להיות חלק מהגאולה?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 25/05/20 22:38 ב בסיון התשפ

שאלה

שלום,

שאלתי היא בנושא האמונה של הדור הזה.

אני חושבת שכשעוסקים באמונה, מגיעים להמון שאלות, ופתאום נוצר מקום לקבל ולהכיל את התשובות.

שאלתי היא כזאת: האם מדינה כמו שהיא מתנהלת היום יכולה להיות חלק מהגאולה?

תשובה

שלום לך!

אני מבין שקשה לך להבין איך מדינה עם אופי חילוני יכולה להיות התחלה של גאולה.

יש נבואה יפה על הגאולה העתידה בספר יחזקאל:

"לָכֵ֣ן אֱמֹ֗ר כֹּֽה־אָמַר֮ אֲדֹנָ֣י יְהוִה֒ וְקִבַּצְתִּ֤י אֶתְכֶם֙ מִן־הָ֣עַמִּ֔ים וְאָסַפְתִּ֣י אֶתְכֶ֔ם מִן־הָ֣אֲרָצ֔וֹת אֲשֶׁ֥ר נְפֹצוֹתֶ֖ם בָּהֶ֑ם וְנָתַתִּ֥י לָכֶ֖ם אֶת־אַדְמַ֥ת יִשְׂרָאֵֽל׃ (...) וְנָתַתִּ֤י לָהֶם֙ לֵ֣ב אֶחָ֔ד וְר֥וּחַ חֲדָשָׁ֖ה אֶתֵּ֣ן בְּקִרְבְּכֶ֑ם וַהֲסִ֨רֹתִ֜י לֵ֤ב הָאֶ֙בֶן֙ מִבְּשָׂרָ֔ם וְנָתַתִּ֥י לָהֶ֖ם לֵ֥ב בָּשָֽׂר׃ לְמַ֙עַן֙ בְּחֻקֹּתַ֣י יֵלֵ֔כוּ וְאֶת־מִשְׁפָּטַ֥י יִשְׁמְר֖וּ וְעָשׂ֣וּ אֹתָ֑ם וְהָיוּ־לִ֣י לְעָ֔ם וַאֲנִ֕י אֶהְיֶ֥ה לָהֶ֖ם לֵאלֹהִֽים׃" (יחזקאל י"א; י"ז - כ).

הנבואה הזו מתארת את מהלך הגאולה. ניתן לראות שקודם מתוארת השיבה לארץ, ורק לאחר מכן החזרה בתשובה. יוצא שמדינה שאינה שומרת הלכה בהחלט יכולה להוות שלב בגאולה. הבסיס הוא ביסוס הלאום וחיי החומר, ועל גבי זה יש מקום לחזרה בתשובה עמוקה וקשר מחודש עם הקב"ה.

באופן עמוק יותר, הראי"ה מסביר שדווקא התופעה של החילונות מאתגרת את עולם התורה ודורשת ממנו לברר ולהגיע לעומקים חדשים באמונה. יוצא שעצם תופעת החילונות היא חלק מתהליך הגאולה - לפחות באופן פנימי.

מקווה שעניתי!

יוני - קבוצת "משיב נפש"