אילו קסמים מותר ואילו אסור

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 17/05/20 20:42 כג באייר התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב ברצוני לדעת אילו קסמים אסור ביהדות ואילו מותר ובעיקר האם קסמי קלפים מותרים

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

לדעת הרמב"ם והשו"ע (סי' קעט סעי' טו) אסורה אחיזת עינים. ודעת הש"ך (ס"ק יז) היא שהאיסור דאורייתא, ועיין בפת"ת (ס"ק ז) שכתב שהקוסמים בחתונות עוברים על איסור תורה ומי שמזמין אותם עובר גם בלפני עור. אלא א"כ הם גויים שעושים. משמע שהם הבינו שיש בכך איסור. אמנם יש אחרונים שמקילים בזריזות ידים (אגר"מ יו"ד ח"ד סי' מג) ובלבד שיודיע שאין כאן כוחות אלא זריזות ידים בעלמא. לכן בודאי לא ראוי לעשות קוסמויות של זריזות ידים אבל לראות אפשר להקל. כמו כן אין להשתתף במופעי עכום כפיות וכדו' כאשר העושה מתואר כבעל כוחות על, שבזה יתכן שיש איסור דאורייתא.

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ