איך לעבור את ליל הסדר בלי מתחים?

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 31/03/19 14:24 כד באדר ב'

שאלה

שלום לרבנים באתר כיפה. (אתר נחמד יש לומר) אני רוצה לשאול שאלה בקשר לחג הפסח כל שנה אנחנו קוראים את ההגדה (אנחנו משפחה מסורתית) וכל שנה יש את הוויכוח הזה ביןם הדודים חלק רוצים לקרוא את הפירוש שיש בהגדה וחלק רוצים כבר לאכול אני מבינה אותם גם את אלה וגם את אלה אבל אני מרגישה שמשהו צריך להשתנות אני לא יודעת מה לעשות אבל זה מתסכל אותי כל שנה מחדש האם לכבוד הרבנים באתר כיפה יש עיצה בשבילי???

תודה רבה!

ורד עמית הרצליה

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

ב"ה

שלום.

אכן המתח הזה קיים לא רק אצלכם במשפחה ואם נוסיף לזה את הזוגות הצעירים עם ילדים בגילאים שונים אז החגיגה הופכת למעט מעיקה...

לדעתי כדאי לך להתייעץ על זה עם האיש שלך ולנסות לראות כיצד ניתן לשנות ומה אפשר לעשות במסגרת המצוי ולא הרצוי.טוב מאוד שכבר כעת את חושבת על העיניין ובהרבה מקומות עושים "הנכה לליל הסדר" עוברים על ההגדה ומנסים לראות כיצד יש לפעול לא רק במישור הקניות והאירוח אלא גם במישור התוכן !

קריאת ההגדה בליל הסדר כשלעצמה זו מצווה גדולה גם אם קוראים אותה מהר. עיקר העיקרים בליל הסדר הוא הסיפור של יציאת מצרים .הספיר הזה סובב אותנו מכל הכיוונים וגם דרך המאכלים של פסח. לכן יש לנו את סימני הסדר שנוכל דרכם לנווט .

אציע לך את מה שכתבתי לבני משפחתי (לא חייבים לעשות הכל אפשרי להתמקד המספר שאלות לפי המצב בשטח). בעזרת השאלות האלו ניתן יהיה בעזר השם לקיים שיח מעניין שיסחוף את הנוכחים לדבר ביציאת מצרים כל אותו הלילה.

סימני הסדר הם 15 : קדש ורחץ כרפס יחץ מגיד רחצה מוציא מצה מרור כורך שולחן עורך צפון ברך הלל נרצה .

קדש- מוזגים כוס יין לכל המסובים מקדשים ושותים בהסבה על צד שמאל.

1) מה היא הגדרת קדושה עבורך?

2)איפה אתה פוגש קדושה בחייך ?

ורחץ- נוטלים את הידיים במים ללא ברכה

1)כיצד אתה מרגיש עם קיום מצווה שטעמה אינו ברור לך מספיק?

2)האם חשוב לך להבין לפני שאתה עושה? האם זה בכל התחומים?

כרפס- טובלים כרפס במי לימון או מי מלח מברכים ואוכלים מעט.

1) איזו תשובה תיתן למי שישאל אותך למה אתה אוכל כרפס?

2)מה מזכיר לך הטעם של הכרפס?

יחץ- עורך הסדר חותך את המצה האמצעית שנמצאת בקערה ומצפין את החלק הגדול לאפיקומן ואת החלק הקטן מניח חזרה בין 2 המצות שבקערה.

1)אחד ההסברים ל"יחץ" הוא שהעני משאיר לו משהו ליום סגריר .ספר על מקרה שנאלצת להשאיר משהו לימים טובים יותר?

2)כמה מחייך אתה סומך ובוטח ש"יהיה בסדר" וכמה מחייך אתה עמל לחסוך ולהכין למחר?

מגיד – המצווה של ליל הסדר היא סיפור יציאת מצרים שפעם היינו עם של עבדים וכעת אנו בני חורין.

1)במה אתה מרגיש שאתה עדיין עבד?כיצד תוכל לשנות?

2) במה אתה רוצה להיות בשנה הבאה בן חורין?

רחצה מוציא מצה מרוך כורך .את סימני הסדר האלה מקיימים ברצף :

1)מה מסמלת אכילת המצה בעינך?

2)מה מר לך בחיים וכיצד אתה יכול להפוך מר למתוק?

שולחן עורך - אוכלים סעודת חג

1)האם יש משמעות למקום שבו אתה יושב ליד השולחן ?ליד מי בחרת לשבת? למה? האם תהיה מסוגל לשנות ממנהגך ולשבת ליד מישהו אחר?

צפון- אחר הסעודה מקבל כל אחד מהמסובים כזית (28 גרם) של מצה שייתה צפונה לאפיקומן וכולים אותה בהיסבה על צד שמאל

1)מה זה אפיקומן? למה קוראים לו כך?

2)האם תוכל להרגיש את הטעם שלו?

ברך- מוזגים כוס שלישית ומברכים ברכת המזון

1) נסה להיזכר : מתי אמרת תודה על כל הטוב שיש לך?

2)האם אפשר לומר תודה בדרכים נוספות?

הלל - מוזגים את הכוס הרבעית וקוראים עליה את ההלל

1)הביטוי "לגמור עליו את ההלל" משמעותו לשבח ,לפרגן.האם אתה מזהה שאתה "גומר את ההלל" על ילדיך? על אשתך? מה יגרום לך לגמור את ההלל על עצמך?

2)ה"הלל" בנוי מפרקי תהילים . האם יש פרק מה"הלל" שמצא חן בעינך במיוחד? מדוע?מה יש בו? איזה נקודת חן מצאת בפרק הזה?

נרצה- חסל סידור פסח כהלכתו –נקודת הסיום

1)כשהגעת לסיום הסדר .האם אתה משחרר אנחת רווחה האם אתה חש תחושת סיפוק ? ממה? למה?

2)מה אתה לוקח מליל הסדר הזה לשנה הבאה?.

בהצלחה גדולה!

ויהי רצון שתזכו להרגיש העבדות ותצאו מעבדות זו לחירות אמן."והאמת והשלום אהבו"

בברכה,

עוזיאל אליהו,

.

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן