איך להשתלב באמצע תפילה | שליח ציבור טייס

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 20/01/20 15:21 כג בטבת התשפ

שאלה

1. האם ספרדים אומרים תחנון ונפילת אפיים ואם כן עד איפה?

2. אם הציבור התחילו תפילת עמידה ובדיוק הגעתי האם אני ישר מתחיל תפילת עמידה או קודם אומר את מה שלפני תפילת עמידה (בשחרית ברכות השחר פסוקי דזמרה שמע וברכותיה במנחה אשרי יושבי בערבית שמע ברכותיה)?

3. אם אני לא מספיק לקרות את קריאת שמע וברכותיה והציבור מתחיל תפילת עמידה האם לדלג על קריאת שמע ןברכותיה או לסיים את שמע וברכותיה ואז לעמוד?

4. מה לעשות אם שליח ציבור מתפלל מהר מדי ואני לאט?

5. אם נשאר זמן קצר לזמן קריאת שמע בזמנה בשחרית אני קורא קודם את קריאת שמע וברכותיה בזמנה ואז מה אני עושה תפילת עמידה או חוזר לפסוקי דזמרה (ואם עושה תפילת עמידה אחרי איזה קטע בתפילה אני חוזר לפסוקי דזמרה)?

תשובה

לשואל שלום,

שאלות יפות שאלת. להלן תשובות:

1. אומרים, כמופיע בסידורים. "אשמנו" + "ויעבור" + "לדוד אליך" + "אבינו מלכנו".

אמנם רוב קהילות הספרדים נהגו שלא להטות את הראש על היד בזמן אמירתם, מסיבות שונות.

2. בשחרית - אתה מתחיל לכל הפחות מ"יוצר אור" כדי לסמוך גאולה לתפילה, הכרחי. ומשתדל להספיק להתחיל עמידה עם החזן.

במנחה ובערבית - מתחיל עם הציבור עמידה.

(מקורות: שו"ע סימן נב סעיף א | וראה דיון נאה באגרות משה או"ח חלק ד סימן צא אות ב | שו"ע רלו, ג)

3. לסיים קריאת שמע וברכותיה, כמו שכתבתי בסעיף 2.

4. להגיע מוקדם יותר לתפילה בעשר דקות. להניח תפילין בנחת, לומר פסוקי דזמרה בנחת, קריאת שמע וברכותיה בכוונה, ולעמוד יחד עם כולם בתפילת שמונה עשרה.

את כל חלקי התפילה שאחרי העמידה, תוכל לומר בשלווה בקצב שלך בלעדי החזן.

5. אתה קורא את קריאת שמע בלבד בזמנה, ללא ברכותיה. ואז אומר פסוקי דזמרה, ברכות קריאת שמע, קריאת שמע, ועומד להתפלל.

(מקור: או"ה מו, ט, 'ויוצא')

הערת אגב: אם אתה רואה שהציבור מאחר לזמן קריאת שמע של מגן אברהם בכמה דקות, עדיף שתקדים את הציבור באמירת ברכות קריאת שמע וקריאת שמע, ואז תמתין באמירה איטית לציבור בברכת 'ויציב'. כך תזכה לקרוא ק"ש בזמנה עם ברכותיה, וגם להתפלל במניין.

בהצלחה בכל דרכיך!