איך אפשר להפר שבועה שנשבעתי שאשמור שבת חודש

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 18/05/19 22:42 יג באייר התשעט

שאלה

שלום הרב,

לפני מספר ימים קיבלתי ציון במבחן חשוב בבית הספר, לפני חלוקת המבחן התפללתי לקבל ציון טוב ובתפילתי אמרתי: ״אם אני מקבלת מעל 60 במבחן אני נשבעת שאני אשמור שבת במשך חודש״.

חשוב לציין שאני מסורתית מאמינה ולא שומרת שבת בדרך כלל.

לאחר חלוקת המבחנים גיליתי כי אכן קיבלתי מעל 60 ואני צריכה לקיים את השבועה שלי.

בשבת הראשונה קיימתי את שבועתי כראוי אך בשבת השניה גיליתי כי אני לא יכולה לקיים את השבועה בשבת זו, בנוסף גם בשבועה שלי אמרתי חודש בכלליות ולא חודש מסויים וגם לא נשבעתי באף אחד או בה׳.

נשבעתי בכלליות.

רציתי לשאול מה אוכל לעשות?

כיצד ניתן להפר את השבועה?

האם אוכל לקיים את השבועה שלי בחודש אחר?

תשובה

שלום וברכה,

ראשית, אשרייך שאת רוצה לקיים את שבועתך, ומקפידה על מוצא פיך.

שנית, ממש עדיף שלא להישבע בכלל. שבועה יוצרת מחויבות ותוקף מאוד רציני. וחלילה קטרוג עלייך אם לא עומדת בדיבורך. בתי הדין משביעים אנשים רק כאשר אין להם ברירה, ורוצים לדעת את האמת.

שלישית, שבועה בשם ה' היא חמורה מאוד, ואסורה סתם ככה. אך גם מכל שבועה יש להשתדל להימנע ככל האפשר.

רביעית, כל יהודי/ה מחויבים לשמור את השבת מן התורה. ואין להישבע על קיום המצוות.

חמישית, אם את יכולה להצליח לשמור את השבת זוהי זכות גדולה מאוד. ואת זוכה לשכר של "נחלה בלי מיצרים". ולברכה רבה בעולם הזה ובעולם הבא, בלי קשר לנושא השבועה.

אחרי כל ההקדמות הללו, אם בשעת השבועה שלך התכוונת לחודש הקרוב - עלייך להקפיד על כך. אם התכוונת לחודש באשר הוא - אל תוותרי על העניין. כשיהודי לא שומר על שבועתו הוא מביא על עצמו קטרוג.

בהצלחה רבה בכל מעשה ידייך,

ואשרייך שאת רוצה לעשות את רצון ה',

בברכה,

הלל מרצבך