איך אפשר להישאר תמים

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 22/10/20 22:29 ד בחשון התשפא

שאלה

שלום הרב

לפי מה שהבנתי כשעושים מצווה לשם שכר לעולם הבא, זה נקרא שלא לשמה.

והרבה פעמים יוצא לי לעשות מצוות ולחשוב על השכר (למרות שעם כל זה שאני חושב על השכר אני גם עושה בשביל שהשם ישמח ובשביל להתקרב אליו)

מצד שני יש המון הרצאות של רבנים שאומרים "אם תשמור ברית קודש אתה תקבל שכר עצום בעולם הבא" או "אם תתן צדקות אתה תקבל על זה שכר בעולם הבא"

1.אני נורא מבולבל ורציתי לשאול אם אני עושה מצווה גם לשם שכר האם זה נחשב?

2. רציתי לשאול איך להשאר תמים עם ה' ולא לחשוב על שכר בכלל

תשובה

שלום

1. בוודאי שזה נחשב, ונחשב טוב מאוד.

זה בסדר גמור לעשות דברים בשביל השכר, כפי שאומרים חז"ל, 'לעולם יעסוק אדם בתורה ומצוות אפילו שלא לשמה, שמתוך שלא לשמה בא לשמה'. מכיון שזו דרכו של עולם להתקדם בדברים בהדרגתיות (וראה את הסברו של הרמב"ם בהקדמה לפרק חלק).

דברים שליליים שנאמרו על לימוד שלא לשמה, זה במקרה שאדם לומד ממש בכוונה שלילית.

מכיוון שאתה גם מבין שזה עדיין לא שלם, ואתה שואף להגיע למצב של 'לשמה', זה עוד הרבה יותר טוב מסתם 'לא לשמה'.

2. קודם כל זו שאיפה חשובה שמניעה אותך לאט לאט לשם.

דבר שני, זה לעסוק בלימוד המשמעות של לימוד תורה ועבודת ה'. ככל שמעמיקים בזה יותר, הולכים ומתקדמים בכיוון הזה.

עצה מעשית יכולה להיות לא לנסות לקפוץ מהר למדרגות גבוהות, אלא להתקדם בהדרגתיות. כלומר, להתחיל במצוות מסוימות ובזמני לימוד מסוימים לעשות את זה 'לשמה' בלי כוונת שכר, ולאט לאט להוסיף עוד ועוד.

בע"ה אתה בכיוון הנכון

עלה והצלח