אחותי נשבעה בא-לוהים שהיא לא תלווה לי

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 02/12/19 08:48 ד בכסלו התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב,

רציתי לשאול לגבי סיטואציה מסויימת האם היא נחשבת שבועה?

התקשרתי לאחותי ואמרתי לך שאני צריכה הלוואה ובתגובה היא ענתה במהרה מכיוון שחשבה שאני צוחקת : "באלוהים לא". ואחרי ששמעה שאני רצינית היא התחרטה ואמרה שהשבועה לא הייתה במתכוון.

האם זאת נחשבת שבועה והיא לא יכולה לעזור לי כספית? ואם כן, יש דרך להתיר את השבועה?

תודה רבה.

תשובה

שלום וברכה,

א. היה אסור לאחותך לומר את מה שהיא אמרה. שבועה בשם "א-להים" שלא בבית דין, לצורך סתמי היא אסורה. כפי שכתוב בתורה (בעשרת הדברות): "לא תשא את שם ה' א-להיך לשווא".

ב. מעבר לכך, אם אדם נשבע הוא חייב לעמוד בשבועתו, כפי שכתוב, בתורה: "לא יחל דברו ככל היוצא מפיו יעשה". אלא אם כן הוא עושה התרת נדרים או התרת שבועות.

ג. אפשר להפר שבועה או נדר על ידי הושבת 3 אנשים (המשמשים כבית דין, שאחד מהם תלמיד חכם שבקיא בדיני שבועות) והם מוצאים פתח להתיר את השבועה.

ד. באופן כללי יש להימנע מלנדור נדרים ולהישבע שבועות (למעט מקרים חריגים בפני בית הדין וכדומה).

ה. במקרה של אחותך, עד שהיא לא מפרה את השבועה שלה, היא לא יכולה להלוות לך את הכסף. זה לא משחק להישבע.

ו. האפשרויות העומדות בפניכן כעת: 1. להפר את השבועה בפני 3 (כנ"ל). 2. שהיא תתן את הלוואה למישהו אחר, והוא ילווה לך את הכסף. (אפשר לעשות זאת על ידי בן זוג, או גורם שלישי משותף וכדומה).

בהצלחה רבה

הלל