אז מי שלא שומר שבת הוא לא נחשב יהודי והוא נחשב כגוי אז האם הוא יכול להענש בעונש נצחי?

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 11/12/18 15:54 ג בטבת התשעט

שאלה

שלום כבוד הרב יובל שרלו

כבוד הרב לאחרונה קראתי שאין יהודי שנענש בעונש נצחי.

וגם קראתי שמי שלא שומר שבת דינו כגוי.

אז מי שלא שומר שבת הוא לא נחשב יהודי והוא נחשב כגוי אז האם הוא יכול להענש בעונש נצחי?

תשובה

שלום וברכה

נקודת הפתיחה לדיון זה היא שאין אנו יודעים לאשורו את דרכי הגמול של ריבונו של עולם, אלא מעט מאוד מכך. על כן, התעסקות בנושאים אלה אינה מביאה ברכה מרובה, אלא כיוון כללי בלבד.

על פי המשנה, כל ישראל (כמעט) יש להם חלק לעולם הבא, ועל כן יהודי אכן אינו נענש עונש נצחי.

יהודי שאינו שומר שבת הוא יהודי. לא גוי. הוא יהודי, שלצערנו לא שומר שבת. יש מעט השלכות הלכתיות המחייבות להתייחס אליו ביחס זהה ליחס לגוי במצבים מסוימים, כגון הפוסקים שמחלל שבת בפרהסיא הופך את היין ל'סתם יינם', אולם הוא לא גוי.

ולכן גם עליו נאמר שיש לו חלק לעולם הבא.

וכאמור, אין אנו יודעים את משקלם של דברים אצל הקב"ה. שהרי "הרוגי לוד - אין כל בריה יכולה להיות במחיצתן" ועוד מקורות מעין אלו. ואפשר אפוא שעולמו המוסרי ומסירות הנפש על כלל ישראל של אדם שקולה בעיני הקב"ה ברמה כה גבוהה, עד ששאלת חילול שבת אינה מערערת את המעמד הזה.

כל טוב

ו