אזכרה ועליה לקבר בזמן הסגר

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 30/09/20 05:43 יב בתשרי התשפא

שאלה

שלום רב,

אבי היקר ז"ל נפטר בכ' באלול. יום ה-30 אמור לחול בחול המועד ולכן התכוונו לעשות אזכרה ביום חמישי בערב (יג' תשרי) ובערב סוכות שישי בוקר היינו אמורים לעלות לקבר.

איננו יודעים כיצד לנהוג בגלל הסגר. האם ניתן לקיים אזכרה במניין בלבד? האם ניתן לעלות לקבר? לראות את המצבה שבסדר ולהתפלל...

אנחנו 5 אחים ואמא שגרים כל אחד במקום אחר המרוחק אחד מהשני ומבית העלמין.

כואב לנו ואנו רוצים לעשות את מה שצריך לעילוי נשמתו של אבינו היקר.

תודה על תשובתכם.

תשובה

שלום וברכה

ראשית, המקום ינחמכם.

תכלה שנה וקללותיה, תחל שנה וברכותיה.

כבודו של אביכם הוא שלא תסתכנו, ובוודאי שלא תסכנו אחרים. הוראות הסגר הן חלק בלתי נפרד מדרכה של תורה, שלעולם קודמים בה החיים למתים, והאחריות לשלום הציבור ובריאותו חשובה יותר.

מה אפוא נכון לעשות ?

א. ביום השלושים - שכל אחד ידליק נר זיכרון בביתו; אם מתקיים מניין כדין (בחוץ, מספרים קטנים) באזור של מישהו מכם - ללכת ולהתפלל בו ולומר קדיש. אפשר בשם כולם.

ב. לתת צדקה לעילוי נשמתו;

ג. אולי כדאי לחלק ביניכם מסכת משנה (אולי סוכה, שהיא בת חמשה פרקים), ולהשאיר את המשנה האחרונה. כשייגמר הסגר, להתכנס ולעשות ׳סיום׳ על המסכת, ואז לומר את הקדיש לעילוי נשמתו;

בדרך זו גם תציינו את זכרו בצורה מכבדת וראויה, וגם ייפתח פתח להשלים את הדברים כשייפתחו השערים מחדש.

כל טוב, ושוב - תנוחמו מן השמיים