אבי נפטר לפני כשבוע וכעת יש לי בעיית זמן לתפילת שחרית

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 17/03/19 17:10 י באדר ב'

שאלה

שלום רב,

אבא שלי נפטר בתאריך ב' באדר ב'.

סיימנו שבעה, כעת עליי לחזור לעבודה בה אני עובד בשעות הבוקר המוקדמות, מה שאומר שאפסיד את תפילת שחרית בבית הכנסת בו אני נוהג להתפלל, כמובן שגם את אמירות הקדיש על אבא.

השאלות שלי הן :

מה עליי לעשות?

האם יש דרכים אחרות להשלים את אמירות הקדיש?

כמו כן מנחה וערבית אתפלל רגילואגיד את הקדיש.

זקוק לעזרתכם

תודה

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

המקום ינחם אותך בתוך שאר אבלי ציון וירושלים,

א. קדיש היא תקנה לכבוד הנפטר, שבזכותו מרבים קידוש השם באמירת הקדיש. יש לדעת שהקדיש ביסודו נוצר למי שלא יודע לעבור לפני התיבה. לכן מי שיכול לעבור לפני התיבה ולהיות ש"ץ ברור שקידוש השם שעושה גדול יותר ולכן עדיף לעבור לפני התיבה.

ב. להגדיל תורה ולהוסיף תורה יש לו מעלה עוד יותר גדולה של רבוי קידוש השם בעולם, ולכן אם אתה יכול לארגן שיעור תורה בעבודה או בבית או אמירת תהילים בשבת או בחול לילדים או למבוגרים, בכל מקום אחר בודאי שיעשה נחת רוח לאביך ע"ה.

ג. לכן אם אתה יוכל להתפלל בבית כנסת אחר מוקדם יותר ולהגיד קדיש או לעבור לפני התיבה, ראוי. אם אין אתה יכול להתפלל כלל במניין בבוקר (רק ביחידות) תמשיך לומר במנחה וערבית ואם תוכל להרבות תורה ולימוד תורה שכרך גדול מן השמים, וזה נחת רוח לנפטר.

תנוחמו מן השמים

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ