לאחר 20 שנה: שוחררה העגונה הוותיקה ביותר

נישואיה של צביה גורודצקי, שהפכה לסמל למאבקן של נשים עגונות, בוטלו ע"י בית דין פרטי והותר לה להינשא לכל אדם. פסק הדין אינו רשמי מבחינת המדינה והרבנות, אך הוא צפוי לאפשר את שחרורו מהכלא של סרבן הגט

חדשות כיפה חדשות כיפה 05/06/18 09:09 כב בסיון התשעח

לאחר 20 שנה: שוחררה העגונה הוותיקה ביותר
צביה גורודצקי, צילום: דבורה גינזבורג

בית דין אורתודוקסי פרטי ביטל אתמול (ב') את נישואיה של העגונה הוותיקה ביותר בישראל, צביה גורודצקי, שנלחמה במשך 20 שנה על זכותה להתגרש ולפתוח פרק חדש בחייה.

על פי הפרסום ב"ידיעות אחרונות", בית הדין הפרטי שהתכנס בחשאי בירושלים, הכריז על גורודצקי כרווקה והתיר לה להינשא לכל אדם. פסק הדין אמנם אינו רשמי מבחינת המדינה והרבנות, אך הוא צפוי לאפשר את שחרורו מהכלא של הגבר שעיגן אותה. 

"אחרי המון שנים קיבלתי את הרוגע ואת השלווה שאני זקוקה להם בנפש שלי", צוטטה גורודצקי, שהתפרסמה בשנה שעברה לאחר שפתחה בשביתת רעב מול הכנסת. "כל הזמן הרגשתי כמו נשמה פצועה ומדממת. כל הזמן הרגשתי שאין פה צדק אבל אני לא יכולה לפתור את הבעיה שלי. עכשיו הגיע הזמן שאקבל בחזרה את החיים שלי".

גורודצקי נחשבת למסורבת הגט הוותיקה והמוכרת ביותר בישראל. את תהליך הגירושין נגדה בעלה מאיר היא החלה בשנת 1998 על רקע טענות לאלימות במשפחה. אחרי שנתיים שבהן סירב מאיר לתת לה גט הצליחה צביה לקבל פסק דין למתן גט מבית הדין הרבני. 

בשל סירובו המתמשך למסור את הגט הוטלו על מאיר הסנקציות החמורות ביותר האפשריות בחוק. מאז שנת 2000 הוא נתון במאסר, ללא חופשות וללא אפשרות למזון כשר למהדרין כפי שביקש, אולם הוא ממשיך לדבוק בסירובו להתגרש.

בית הדין הפרטי התכנס אתמול ביוזמת "מרכז צדק לנשים", המטפל בנשים עגונות, וקבע כי הנישואים מבוטלים ומעולם לא התקיימו. בראש הרכב הדיינים עמד הרב פרופ' דניאל שפרבר, ולצדו ישבו שני רבנים מוכרים המוסמכים כדיינים, שביקשו  שלא להיחשף כדי לא לפגוע במיזמים אחרים שבהם הם מעורבים.

בפסק הדין, המשתרע על פני יותר מ-70 עמודים, קבע הרכב הדיינים כי הנישואים של בני הזוג גורודצקי מעולם לא היו תקפים. הדיינים טענו בין היתר כי צביה לא הייתה נישאת למאיר לו ידעה על מאפייני האישיות שלו. עוד נקבע כי צביה היא זו שרכשה את טבעת הקידושין, בניגוד להלכה שדורשת כי הטבעת תיקנה מכספו של הגבר. פסק הדין לא יקבל תוקף רשמי על ידי ממסד בתי הדין הרבניים, אולם צביה הכריזה כי מבחינתה היא הפכה בזכותו לרווקה ובכוונתה לחפש לעצמה זוגיות חדשה. 

סרבן הגט מאיר צפוי גם הוא ליהנות מפסק הדין, לאחר שצביה הכריזה שבכוונתה לגשת לבית הדין הרבני ולמשוך את תביעת הגירושים נגד מאיר. תביעה זו היא שגרמה למאסרו, ומשיכתה אמורה להביא לשחרורו מהכלא באופן מיידי. 

בצאתה מבית הדין הסבירה צביה מדוע אין בכוונתה להשאירו במאסר. "אני חושבת שזאת לא הדרך הנכונה. לפני עשרים שנה התחלתי בהליך הגירושים כי אני לא רוצה שום קשר לאיש הזה. הסיפור הזה נגמר, מעכשיו באופן רשמי אני כבר לא האישה שלו, אז אין שום סיבה שהוא יישאר בכלא בגללי", צוטטה צביה.
ד"ר סוזן וייס ועו"ד ניצן כספי שילוני מ"מרכז צדק לנשים" בירכו על פסק הדין, ואמרו: "זהו יום חג לצביה ולכל מי שמפעם בו חוש צדק. ההתרגשות על שחרורה עצומה וקשה לתאר את השמחה. אחרי כל כך הרבה שנים היא קיבלה מחדש את השליטה על חייה ועל גופה ואנחנו מאחלות לה מעתה חיים טובים ומלאים.

"המקרה של צביה מוכיח כי הטלת סנקציות נגד סרבני גט כמו מאסר – ובוודאי שיימינג - היא אינה הדרך הראויה לשחרר נשים מעגינות. המסקנה היא שיש צורך לעשות שימוש במנגנונים הלכתיים  ואזרחיים שמאפשרים חופש לנשים גם ללא הסכמת ה'בעל'. הטרגדיה של צביה לא הייתה צריכה להתרחש מלכתחילה אם בית הדין הממלכתי היה מכיר במנגנונים כאלה – ואין מנוס אלא מהקמת ערכאות פרטיות של בתי דין דתיים".

בתנועת "נאמני תורה ועבודה" בירכו גם הם, ואמרו: "מקרה זה, בתי הדין הפרטיים לגיור, כשרות צהר ועוד הם נורת אזהרה למערכת שירותי הדת בישראל. מי שאינו מוכן ליצור שינויים ובמקביל אף פוסל רבנים אחרים, בל יופתע אם ימצא עצמו כלל לא רלוונטי.

"דווקא כתנועה המאמינה במדינת ישראל כמדינה יהודית אנו פונים אל בתי הדין הרבניים לבצע את השינויים הנדרשים מתוך שיח, תכנון והסדרה רחבה ולא להותיר את המערכת הפרטית להגיע אליהם בלית ברירה.

"המערכה במקרה של צביה טרם הסתיימה, בית הדין עדין יוכל למרר את חייה של המגורשת הפרטית וילדיה. אנו מביעים תקווה שבתי הדין לא יתנכלו לה ושצביה תזכה לחופש לאחר 20 שנות עגינות".