ארגוני נשים מתנגדים להצעת חוק למימון שאיבת ביציות ממסורבות גט

ביקורת על חוק של ח"כ בצלאל סמוטריץ' בשיתוף מכון פוע"ה שמקודם בימים אלו נועד לבטל את האיום של הסרבן על אשתו. ח"כ סמוטריץ': "ארגוני הנשים יפגעו בנשים רק כדי להכפיש את הרבנות"

חדשות כיפה משה מאירסדורף 22/03/17 17:43 כד באדר התשעז

ארגוני נשים מתנגדים להצעת חוק למימון שאיבת ביציות ממסורבות גט
דוברות, צילום: דוברות

בימים אלו מקדם ח"כ בצלאל סמוטריץ' בשיתוף מכון פוע"ה המציע כי המדינה תממן שאיבת ביציות ואת שמירתן עד למתן הגט. על פי החוק לאחר שתוכר האשה על ידי בית הדין כמסורבת גט תוכל האשה לקבל את המימון לשאיבת ושמירת הביציות והיא תוכל להשתמש בהן רק לאחר מתן הגט או באישור בית הדין.

בדברי ההסבר לחוק נכתבה הסיבה להעלאתו: "אחד ממנופי הלחץ שמפעיל סרבן הגט על אשתו הוא השעון הביולוגי שלה. ככל שהשנים עוברות, פוריות האישה יורדת, והאפשרות שהיא תוכל, לאחר הגירושין, להקים משפחה חדשה הולכת ומצטמצמת. ישנם בעלים שמסרבים לתת גט כצעד של נקמה, בכדי לא לאפשר לאשה להינשא ולהביא ילדים לעולם. הצעת חוק זו נועדה לנטרל את המנוף הזה באמצעות שימור פוריות לנשים עגונות ומסורבות גט על חשבון המדינה".

קואליצית 'עיקר' של מספר ארגוני נשים טוענת כי "הפתרון שמציעים חברי הכנסת ומכון פועה באמצעות החוק הוא פולשני, מסובך, עשוי לסכן את חייה של האשה, עבור סיכויי הצלחה נמוכים מאוד להפריה בעתיד. ממילא, אשה המעוניינת בשאיבת ביציות יכולה לעשות זאת כיום במימון פרטי. הצעת החוק מתנה את מימון ההליך היקר, בהעברת השליטה מידי האשה לידיו של בית הדין הרבני".

עוד נכתב בהודעה שפרסמו: "הצעת החוק של חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ' ואחרים המבקשת לאפשר הקפאת ביציות למסורבת גט, נראית לכאורה כהצלת הפריון של מסורבות הגט. הנה בחסות החוק, סרבני הגט לא יוכלו לפגוע בפריונן של הנשים. בפועל מדובר בהצעת חוק שמסירה אחריות הלכתית מבית הדין, כזרוע של המדינה, ופותרת בעיה הלכתית באמצעות פתרון רפואי פולשני לאשה שהיא, כפי הנראה, בריאה ופורייה מבחינה רפואית".

בארגוני הנשים החתומות על ההודעה ישנה התייחסות גם לתנאי שמובא בחוק כי השימוש בביציות להפריה יהיה רק לאחר מתן הגט או באישור בית הדין. "בית הדין לא יכול לטעון שהוא מגן על האשה מפני ממזרות של הילד העתידי בשם ההלכה", כתבו בארגוני הנשים והוסיפו "מדובר פה במשטור טהור של יכולת ההולדה של האשה, שכן ילד שנולד מהפריה אינו ממזר. ראוי לו לחוק שלא בא לעולם. ראוי שבעיית העגונות ומסורבות הגט תיפתר על ידי המדינה, ובאי כוחה, ולא באמצעות שימוש ציני בגופה של האשה, המסתכל עליה כעל רחם בלבד".

הארגונים החברים בעיקר הם: קולך - פורום נשים דתיות, המרכז לקידום מעמד האשה ע"ש רות ועמנואל רקמן, מרכז צדק לנשים, יד לאשה, מכון עיתים, התנועה המסורתית, המרכז לחקר האשה בהלכה ליד מכון שכטר למדעי היהדות, תהל - מרכז הסיוע לנשים וילדים דתיים, ליגת נשים ליהדות מסורתית וNCJW.

ראש מכון פוע"ה, הרב מנחם בורשטיין בשיחה עם 'כיפה' הביע תמיהה על ההתנגדות: "ראשית, אני באמת לא מבין את ההתנגדות. עוד לפני שחוקקנו את החוק פנינו לחלק מארגוני הנשים החתומות על ההודעה הזו וקיבלנו את ברכתן" וביקש לא לציין את שמות הארגונים שהסכימו לחוק.

"מעבר לכך, זה ברור שרק האשה היא זו שקובעת אם היא רוצה לעבור תהליך כזה בתנאים שקבענו בחוק ולכן הטענה שבית הדין הוא האחראי על גופה, זה פשוט לא נכון. החוק הוא חשוב משום שלא פעם ולא פעמיים נתקלנו בבעלים שסירבו לתת גט ורמזו כי יתנו את הגט רק לאחר גיל 45, גיל הפריון. כדי לבטל את האיום הזה אנחנו משתמשים בטכנולוגיה מצוינת שנועדה להוריד את האיום הזה של הבעל על האשה".

הרב בורשטיין התייחס גם לעלויות ולחוק כיום ואמר כי "שאיבת ביציות ושמירתן זהו סכום מאוד גבוה, כ-17,000 ₪. היום המדינה לא מאפשרת בכלל להקפיא ביציות מתחת לגיל 30 וגם לאחריהן זה רק במימון של מי שרוצה לעשות זאת. ולכן ביטלנו את עניין הגיל למי שהיא מסורבת גט וגם הוספנו את נושא המימון".

עו"ד נעמה כהן, חברת הנהלה בארגון 'קולך' וחברה בוועדה המשפטית של קואליצית 'עיקר' טוענת כי החוק הוא פלסתר ולא פתרון לבעיה: "ראשית, הביציות הן שלה ולא של בית הדין. לא הגיוני שבית הדין יקבע מה ייעשה איתן ולא האשה עצמה".

החשש העיקרי של ארגוני הנשים, לדבריה של עו"ד כהן הוא שימוש בפתרונות כאלה במקום פתרונות יצירתיים: "זה פתרון קל. החוק הזה נותן פתרון רפואי לאשה בריאה במקום פתרון הלכתי. במקום שהדיינים ימצאו פתרונות יצירתיים כמו הפקעת קידושין או חיוב גט הם יוכלו לכסות את עצמם ולהגיד לאשה 'הנה פתרנו לך את הבעיה' למרות שבפועל הם לא באמת פותרים ולכן אמרנו שזה פלסתר לבעיה הרבה הרבה יותר גדולה. אנחנו רואות מה קורה לדיין יצירתי כמו הרב לביא שנתן גט לאשה שבעלה צמח ואיך עכשיו בית הדין הגדול מנסה לבטל את פסק הדין שלו".

על כך אומר הרב בורשטיין: "הקפאת הביציות היא לא כדי שבית הדין לא יכפה גט. אם בית הדין רואה לנכון לכפות גט בוודאי שהוא יעשה זאת. אנחנו רוצים להוציא מהאשה את החשש שתאבד את פריונה בעקבות העגינות".

טענה נוספת שעולה מארגוני הנשים היא כי עצם העובדה שהאישה תוכל להשתמש בביציות רק לאחר מתן הגט ואישור בית הדין מתעלמת מפסק דין של הרה"ג משה פיינשטיין זצ"ל שאין חשש ממזרות אם תלד ילד בזמן שהיא נשואה בדרך של הפריית ביציות כיון שאין פה ביאה ולכן זו לא ממזרות.

על כך אומר הרב בורשטיין: "הרב פיינשטיין הוא ענק אבל זו תשובה אחת. ויש עוד דעות. אנחנו לא יכולים לעשות חוק ונאמלל ילד שיהיה לדעות מסוימות ממזר רק בגלל דעתו של הרב פיינשטיין שהוא ענק אבל זו דעה אחת. אי אפשר לעשות חוק רק על דעתו".

ח"כ בצלאל סמוטריץ' שהגיש את החוק מסר בתגובה: "הצטערתי לשמוע על התנגדות קואליציית עיקר שמוכנות להתעלל במסורבות הגט ובעגונות בשם העיקרון המקודש של פגיעה בבתי הדין הרבניים.

כתיבת החוק לוותה בהתייעצות עם ארגוני נשים, ח"כים מימין ומשמאל ורבנים. הרציונל של החוק הוא פשוט, יצרנו מנגנון שישמיט את האיום של אותם מנוולים ברשות התורה שמסרבים לתת גט לנשותיהם ומשתמשים בשעון הביולוגי המתקתק כאיום על אותן נשים.

בחוק נקבע שהמדינה תממן הקפאת ביציות לעגונות ומסורבות גט ובכך תשמיט את הקרקע מאותם בעלים שמעגנים את נשותיהם עד שיעברו שנות הפוריות". קואליציית עיקר מוכנה לפגוע בנשים, בהלכה ובכל מכשול בדרך העיקר זה להכפיש את הרבנות ואת בתי הדין. חברות, הלכתן לאיבוד בדרך".

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן