שלא עשני גוי

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 01/12/08 06:57 ד בכסלו התשסט

שאלה

שלום כבוד הרב

אני מלמדת שיעור "ביאור תפילה" באחת מבתי הספר בתפוצות.

בעודי מלמדת את "שלא עשני גוי"- אחת התלמידות פשוט פרצה בכעס אדיר על הגאווה היהודית וכו'..וכמה שאנחנו חושבים שאנחנו הכי טובים ושהגויים דפוקים. לבסוף מסתבר כי אבא שלה גוי.קבעתי איתה שאדבר איתה בסוף השיעור ועוד לא עשיתי זאת. שאלתי היא מה אוכל להגיד על מנת שיסבר את אוזניה? כמובן מיותר לציין כמה חשוב לי שהיא תרגיש קשר ואהבה לעם היהודי ולתורתו וזה בנתיים לא כ"כ פשוט.

(ניסיתי להגיד לה שזה ענין של תפקיד שונה בעולם- וזה רק הכעיס ומרמר אותה יותר)

אשמח אם תוכל לעזור לי בענין

תודה רבה

א...

תשובה

שלום וברכה

אני חושב שהלכת בדרך נכונה.
אנו מאמינים כי יש לעם ישראל סגולה מיוחדת, והיא באה לידי ביטוי גם בעובדה שהעם העתיק והמיוחד הזה ממשיך להיות קיים ולהתפתח. הסגולה הזו אומרת דברים רבים: יש בה גם קביעה שאנו מאמינים שיש בנו משהו מיוחד, ויש בה גם תביעה מיוחדת (אולי כדאי ללמוד איתה את הפסוקים הראשונים של פרק ג בעמוס), וגם אמונה שיש לנו תפקיד, ושמבחינה היסטורית אכן מלאנו חלק ממנו (הנחלה לעולם את האמונה בא-לוהים מופשט ולא עבודה זרה, יום השבת כיום מנוחה שביעי, ועוד ועוד).
כדאי להציע לה לקרוא על כך את ספרו של פרופ' הרצוג "עם לבדד ישכון".
הכיוון צריך להתחיל בפלא הגדול של עצם קיומו של עם ישראל ובשאלה כיצד יש לפענח אותו, ומשם לגלוש לעיסוק בסגולה המיוחדת של האומה.

כל טוב ובהצלחה