בית משפט השלום בירושלים העניק תוקף של פסק דין להסכם פשרה שנחתם בין המדינה לבין קבוצת פעילי ימין שעוכבו ונעצרו על ידי משטרת ישראל על רקע כוונתם להפגין נגד עצרת הגאווה שהתקיימה בירושלים בשנת 2020, במסגרתו הסכימה המדינה לפצות את פעילי הימין בסכום כולל של 50,000 שקלים בגין עיכובם ומעצרם. 

מדובר בשנה בה לא התקיים מצעד הגאווה במתכונתו המקורית בעקבות נגיף הקורונה, ובמקומו נערכה "עצרת גאווה" חלופית בגן העצמאות בירושלים, כאשר קבוצת פעילי להב"ה שעשתה את דרכה להפגנה נגד העצרת, עוכבה על ידי המשטרה והושארה במשך מספר שעות בתחנת המשטרה.

מבין התובעים, בולט סיפורו של התובע משה בן זיקרי. המשטרה עיכבה ועצרה את בן זיקרי בטרם החל קיומו של המצעד, וביקשה מבית משפט השלום להאריך את מעצרו. בית המשפט דחה את הבקשה והורה על שחרורו המיידי. המשטרה ערערה לבית המשפט המחוזי, שדחה את ערר המשטרה על הסף ולאור זאת נאלצה המשטרה לשחרר את בן זיקרי. אולם לאחר זמן קצר עצרה אותו המשטרה בשנית, תוך שהיא מתעלמת מהחלטות שתי ערכאות בתי המשפט לפיהן אין עילה למעצרו. 

בן גביר: "מדיניות גזענית"

פרקליטם של התובעים, עו"ד חנמאל דורפמן, מסר בתגובה: "אני מברך על כך שהמדינה הכירה בכך שעליה לפצות את התובעים. המשטרה חייבת להפנים שחופש ההפגנה, חופש המחאה וחופש הביטוי הן זכויות יסוד במדינה דמוקרטית שאינן שמורות למפגיני בלפור בלבד, אלא גם לפעילי ימין המבקשים להפגין נגד קיום מצעד הגאווה".

ח"כ איתמר בן גביר הוסיף: "מצעד הגאווה בירושלים הפך ליום בו מסוכן לדתיים וחרדים להתסובב ברחובות מחשש שייעצרו. כעו"ד הגשתי מספר תביעות נגד המשטרה על רקע המדיניות הגזענית הזו ובית המשפט חייב אותה לפצות פעם אחר פעם את מי שהיא פגעה בזכויותיהם. אני שמח שגם במקרה זה ישולמו פיצויים משמעותיים ונמשיך לפעול גם בכנסת כדי להפסיק את ההתנהלות הזו".


(מפגין נגד מצעד הגאווה בירושלים).