לאחר חודשים של דיונים וניסיונות להגיע לפשרה, שופטי בג"ץ אישרו היום (א') את מתווה ההסכם של מטעי עמק שילה. על פי ההסכמות יקבלו משק אחיה ובעלי המטעים הנוספים הקצאה לקרקע חלופית, כאשר באחריותם לשנטע ולהעביר את העצים לקרקע החלופית עד 01.02.2023. כזכור, לפני כחודש הושגה פשרה במסגרת הסכם משותף בין משרד הביטחון והמשק.

כזכור, בג"ץ פסק כי יש לעקור 170 דונם של מטעים בשל צו שימוש מפריע אותו הוציא המינהל האזרחי לפני יותר מעשור. עם זאת השאיר פתח להגעה למתווה מוסכם שיאפשר דחיית העקירה והעתקת המטעים בצורה מוסדרת, זאת גם בהתחשב בעובדה שהתובעים הפלשתינים לא הצליחו להוכיח בעלות על הקרקע.

בשבועות האחרונים התקיים מאבק ציבורי בדרישה להגיע למתווה מוסכם אשר ימנע את העקירה והרס המטעים, ובמו"מ שהתקיים מול משרד הביטחון ובסיוע לשכת ראש הממשלה גם בעלי החלקות וגם המדינה הציגה קו אחיד. 

מנכ"ל משק אחיה דוד זיצר אמר לאחר חתימת ההסכם, כי ההיגיון הבריא ניצח. "לא הייתה שום סיבה לבצע עקירה שהייתה גורמת נזק בלתי הפיך לפעילות החקלאית של המשק. אני שמח ששר הביטחון ואנשי משרדו וכן לשכת רה"מ מנעו מראות מיותרים של עקירה ערב ראש השנה והגיעו למתווה שכולל קרקע חלופית והעתקה מסודרת, ועכשיו גם בג"ץ הגיעו למסקנה הזו".

לפני כחודשיים ערכו מפקדים במג"ב ובמשטרה סיור הכנה לקראת העקירה שאמורה היתה להתבצע. תושבת שתיעדה את הסיור ואף הביע את מחאתה בפני השוטרים, שמעה אותם אומרים כי "הערכה שלנו שייקח לנו שש שעות (לעקור את הכל) בלי הפרעות".