כבר יותר מחצי שנה שאנו בלי בתי כנסת, החגים מאחורינו וכולנו שילמנו מחיר כבד של מניינים קטנים וחזנים מקומיים. אבל האבדן הגדול היא הקהילתיות, ואיך מתבטאת קהילתיות מבלי אוכל. הקורונה אסרה עלינו לקיים קידושים בסוף התפילות. הבנו שהישועה אולי לא תגיע מאחרים בקרוב, לכן זו הזדמנות שלכם להכין את הקידוש בעצמכם. הנה ההזדמנות שלכם להכין את השילוש הקודש של דג מלוח, קיגל ומלפפון חמוץ, וזה הרבה יותר קל ממה שאתם חושבים.

דג מלוח

הרינג כבושצילום: shutterstock

הדג מלוח הוא המתאבן של הקידושים, עם גמר ברכת הגפן על היין הדבר הראשון שנכנס לפה זה חתיכת דג מלוח על קרקר. דג מלוח זה מסוג המאכלים שאוהבים עם הגיל, ככל שאתם מבוגרים יותר אתם אוהבים את זה יותר. רק מעטים האנשים שיודעים כמה קל להכין כזה בבית, אז אחרי שתנסו ותבינוו כמה זה קל להכין, אתם לא תפסיקו. 

מצרכים:

  •  4 חתיכות פילה של דג הרינג / מטיאס / מקרל
  • כ-8 כפות מלח
  • כוס וחצי שמן קנולה
  • 1 בצל סגול

להעשרה:

  • 3 ענפי שמיר
  • 2 בצלים ירוקים
  • 1 כפית גרגירי פלפל שלמים 

אופן ההכנה:

 יש לשטוף את הדגים היטב על מנת להוריד את יתרת הלכלוך והריר. לאחר מכן יש לפזר כמות נדיבה מאוד של מלח משני צדי הדג. יש להניח את הדג בתוך קופסא אטומה ולהכניס למקרר כאשר הקופסא נמצאת בשיפוע, כדי שכל הנוזלים שיצאו יתרכזו בפינת הקופסא ולא בתוך הדג. לאחר יומיים במקרר הוציאו את הקופסא שפכו את הנוזלים שהצטברו, שטפו היטב כל חתיכת דג. ניתן בשלב זה להסיר ידנית את העור מצדי הדג, יש לעשות זאת בזהירות על מנת לא לפגוע בדג הזה.

בשלב השני  חותכים את הדג לחתיכות בגודל האהוב עליכם. פורסים בצל לחצאי פרוסות ומפרידים את השכבות. מומלץ לקצוץ מעט שמיר ולהוסיף כפית של גרגירי הפלפל. את כל אלו מכניסים לקופסא וממלאים בשמן קנולה עד שיכסה את כל השכבות. יש להשאיר במקרר לפחות שעה, ולאחר מכן ניתן להוציא ולהגיש. מומלץ כמובן לפזר מעל בצל ירוק, חבילת קרקרים על יד, וכמובן קיסם על כל חתיכה כדי שלא נלכלך את הידיים. 

קיגל

המלך של הקידוש. קיגלצילום: shutterstock

כעת נעבור למלך הבלתי מעורער של הקידוש- הקיגל (או קוגל תלוי מאיפה אתם במקור). מי היה מאמין שדווקא חבילת אטריות עם ביצים, סוכר ופלפל שחור ירכיבו את הדבר הכי טעים שהגיע מארצות אשכנז. אך למרות המרכיבים הפשוטים, דווקא פה דרושה יותר עבודה כדי להפיק את יצירת המופת הקולינרית הזו.

המצרכים:

  • 1 שקית איטריות דקות לא דקיקות של 400 גר' של אוסם
  • 3/4 כוס סוכר
  • 1 כפית מלח 
  • 1 כפית פלפל שחור
  • 3 ביצי L

לקרמל:

  • 2/3 כוס סוכר
  • 2/3 כוס שמן קנולה

אופן ההכנה:

מבשלים את האטריות לפי ההוראות על השקית. בזמן שמכניסים את האטריות למים הרותחים מכינים את הקרמל. מכניסים לסיר קטן את הסוכר והשמן מבשלים על אש בינונית מפעם לפעם בוחשים קלות כאשר האטריות מוכנות מסננים ולא שוטפים אנחנו צריכים את העמילן שדבוק להם ומעבירים לקערה.

כאשר הקרמל מעלה קצף שופכים אותו לתוך האטריות בזהירות (זה חם מאוד ומתיז) בוחשים היטב היטב עד שכל האיטריות חומות מוסיפים את הסוכר הנוסף, המלח והפלפל, ולבחוש הכל היטב. מוסיפים את הביצים, גם כאן חשוב לבחוש היטב כדי שהביצים לא יהפכו לחביתה. מחממים תנור ל-180 מעלות לוקחים את התבנית/תבניות/ אפשר גם סיר של ג'חנון מכניסים ניר אפיה גם בתבנית חד פעמית. אופים 45 דקות מכוסה היטב בנייר אלומיניום. מסירים את הנייר חטופים מכולה עוד 15-20 דקות. לחתוך לפרוסות, להגיש לצד מלפפון חמוץ עליו נרחיב במתכון הבא.

מלפפון חמוץ 

תמיד טוב שיש כמה במקרר. מלפפון חמוץצילום: shutterstock

כעת נשלים את השילוש הקדוש כדאי שיהיה לצד הקיגל וההרינג, מלפפון חמוץ. הסיבה להגשת מלפפון חמוץ לצד הקיגל הוא איזון הטעמים בארוחה (זה לא המצאה של שפים, אלא רעיון שמגיע עוד מימי קדם). אחרי המליחות של ההרינג, המתוק-חריף של הקיגל, צריך גם משהו חמוץ כדי להשלים את החוויה (וכוסית של משקה טוב בשביל המרירות). מלפפון חמוץ תמיד כדאי שיהיה לכם במקרר, הוא תוספת מושלמת לכל סנדוויץ' ולא רק בקידוש.

מצרכים:

  • מלפפונים (כמה שיותר קטנים יותר טוב)
  • 3 כפות מלח
  • 1/3 כוס חומץ
  • צרור שמיר
  • 1 ליטר מים
  • 3 שיני שום
  • עלה דפנה

להעשרה:

  • 6 גרגירי חומוס יבשים
  • 1 ענף טרגון
  • 1 פלפל חריף או 1 כף גרגירי פלפל שלמים

אופן ההכנה:

המלצה ראשונה לפני הכל: קנו מלפפונים הכי קטנים שתוכלו להשיג, שתי סיבות לדבר, ככל שהמלפפונים קטנים יותר יכנסו יותר לצנצנת, והסיבה השנייה היא ככל שהמלפפון קטן יותר יש בו פחות נוזלים וכך יהיה יותר קראנצ'י.

הרתיחו מים בקומקום ומזגו לכלי המכיל כמות של ליטר מים, הוסיפו לצנצנת את המלח וערבבו עד שהמלח יימס לגמרי. בצנצנת הניחו את השמיר, השום, הפלפל, הטרגון, עלה הדפנה והמלפפונים. אם רוצים להפוך את המלפפונים ליותר קראנצ'ים הוסיפו גרגירי חומוס.  מזגו את החומץ ולאחר מכן את המים הרותחים עד שהצנצנת מלאה לגמרי. לסגור את הצנצנת היטב ולהשאיר אותה לארבעה ימים באזור חם, מול חלון או ליד המנוע של המקרר. לאחר מכן הכניסו למקרר לצינון, ולאחר מכן השלמתם את מלאכת הקידוש.

לחיים!