חיבוק ילדים עם צרכים מיוחדים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 09/11/19 19:43 יא בחשון התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב, אני מתנדבת בעמותה של ילדים עם צרכים מיוחדים ורציתי לדעת שני דברים 1- האם מותר לי לגעת בהם בשביל לעזור להם נגיד אם הם צריכים עזרה בלעלות במדרגות ואז הם צריכים להחזיק לי את היד

2- האם מותר לי כשהם לא צריכים עזרה לחבק אותם או לתת להם כיף

( בשני המקרים אני מדברת על בנים מעל גיל מצוות )

תודה רבה מראש

תשובה

בס"ד

שלום רב,

במסגרות כאלה נכון לחלק את הצוות: מדריכים לבנים ומדריכות לבנות.

חיבוק או 'כיף', נקראים - 'נגיעה של חיבה'. לא מצאתי היתר לכך. ברור לי שילדים אלו צריכים עידוד גופני של חיבוק וכד', לכן הפתרון הוא שותפות של מדריכים בנים בקבוצה, הם יחבקו, יחזיקו ידיים ויעודדו באהבה גופנית מלאה.

באשר לתמיכה פיזית בפעילות טכנית כמו עליה במדרגות, זו אינה נגיעה של חיבה. לכן מתירים בתנאי שהניחו בגד על גוף האדם המטופל או כל ידי האדם המטפל. בגד שמהווה הפסק. או לחילופין לגעת רק בבגדים של המטופלים ולא בגופם.

עייני תשובה מפורטת: https://www.yeshiva.org.il/ask/115526