ביקורת: השבאבניקים

סדרה כיפית שממשיכה את גל הסרטים והסדרות העוסקים בעולם החרדי. ציפי קלר בביקורת טלוויזיה

חדשות כיפה ציפי קלר 02/01/18 10:00 טו בטבת התשעח

ביקורת: השבאבניקים
שבבניקים, צילום: צילום מסך מיוטיוב

https://static.wixstatic.com/media/074ff9_29f8a3a766ab44138675149a4bc7307c~mv2.jpg/v1/fill/w_632,h_356,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01/074ff9_29f8a3a766ab44138675149a4bc7307c~mv2.webphttp://magazine.hot.net.il/blog/wp-content/uploads/2016/03/ILUIM-3-e1458747400507.jpgתוצאת תמונה עבור שבאבניקים

 

השבבניקים היא קודם כל סדרה כיפית, קלילה ומהנה לצפייה!

הסדרה שהוחל בהקרנה בשבועות האחרונים, הופקה על ידי חברת הוט והיא רוכבת על הגל של סרטים וסדרות העוסקים בעולם החרדי . היא מגוללת את סיפורם של ארבעה תלמידי ישיבה הלומדים בתנאי פנימייה בישיבה החרדית "נתיבות תורה".

נדמה שהעולם החרדי מגרה את דמיונם של רבים העוסקים בעולם הקולנוע והטלוויזיה והפעם הבמאי אלירן מלכא, בוגר 'מעלה', נכנס לעולמם של החרדים שנמצאים ב'עולמה של תורה' אבל לא ממש ב'אוהלה של תורה'. הארבעה מצליחים ליהנות משני העולמות: מצד אחד הם תלמידי ישיבה בקהילה החרדית, ומהצד השני, הם נהנים מהפינוקים ומההנאות של החיים המודרניים ו"החילונים". הסדרה מלווה אותם באירועים מסדר יומם הנע בין מקומות קדושים ויקרים כמו בית המדרש,  מכון כושר נפרד לגברים, דייט עם איזה שידוך בלובי של הילטון ובתי קפה ירושלמיים. הסדרה מתמקדת בהתנהלותם מול משגיח חדש  שמגיע לישיבה המאיים על כל העולם שהם בנו לעצמם. כל עולמם הדתי, אמוני, חברתי ולימודי מוצג מתוך נקודת המבט שלהם ולא בצורה חיצונית. השיפוטיות המוצגת לתופעות שונות היא מתוך עולמם וגורמת להזדהות של הצופה בצורה מיידית.

בתחילת הפרק הראשון אנו עדים לסצינה שמהדהדת לכל אורך הפרקים והיא האירוע המכונן בסדרה.  ראש הישיבה שואל שאלה חינוכית מהותית ועומד לתת עליה תשובה. כדי לא לספר את הפרטים (ספוילר!?) אספר שבמקום תשובה לשאלה אנו עדים לאירוע טראומטי שירחיק את ראש הישיבה ויעמיד שני רבנים אחרים המייצגים שתי גישות מקוטבות כתשובה לשאלה החינוכית המהותית שנשאלה.

סביב נושא זה סובבת כל הסדרה.

הסדרה מכניסה אותנו, הצופים, לעולם לא מוכר על ידי מסע משותף של 4 טיפוסים המייצגים מאפיינים מגוונים של החברה בה הסדרה עוסקת . הארבעה יוצרים אחווה בסגנון הסדרה 'חברים' האמריקאית שהפכה מזמן לאייקון תרבותי בינלאומי וגורמים לצופים בהם להתחבר איתם בקלות. בניית הדמויות כמו גם מגוון המקומות בהם מצולמים האירועים בחייהם של הארבעה, יוצרים קצב, עניין והרבה ציפייה לפרקים הבאים.

עולמם של הארבעה נסוב סביב הישיבה בה הם רשומים והשיטוטים שלהם בירושלים ללא התייחסות כלל למשפחותיהם אלא רק על ידי תיאורים ודיבורים שלהם . זה מזכיר מאוד את הסדרה 'סרוגים' שהציגה עולם של רווקים מהחברה הציונית דתית וכמעט שלא נגעה במשפחות שעומדות מאחורי צעירים אלו. כאמור, הסדרה 'חברים' הייתה הראשונה שיצרה מודל  המתאר עולם של רווקים בו החברות ביניהם היא התחליף למשפחה. רבות דובר על נושא זה שיצר, או שיקף,  דורות שלמים  של רווקים שהתנתקו ממשפחותיהם ויצרו לעצמם משפחתיות חלופית. ייתכן והמציאות של הארבעה תקבל גיוון נוסף בפרקים הבאים  ואולי יהיה זה גם לכיוון המשפחתי . אך בפרקים  הראשונים החברות בין הארבעה נרקמת עקב אילוצים ואינטרסים והיא מהות העניין היוצרת את הקלילות והחיבור עם הצופה.

הבמאי משלב שיח מגוון בסדרה על ידי פלשבקים לאירועים עליהם מספרים הארבעה בצורה שמקפיצה אותנו בצורה חלקה בין אירועים בתחומי זמן ומקום שונים. הוספת 'הערות שוליים' כתובת על המסך המסבירות מושגים שונים היא שימוש המתאים מאוד לתקופתנו ומאפשר לקהל מגוון לצפות ולהבין.

בשיחה שערכתי עם הבמאי, אלירן מלכא, הבנתי שהיכרותו עם חרדים מסוג זה היא יום יומית שכן,  מקום מגוריו סמוך לישיבות חרדיות בירושלים . כשהגיע לירושלים הופתע לראות עד כמה הדבר שונה מערים אחרות בהן כל חברה מגזרית חיה את חייה שלה במקומותיה וממעטת בערבוב בין האוכלוסיות. ירושלים מאפשרת את החיבור בין העולם החרדי והחילוני בצורה טבעית ודרך הדמויות אנו נכנסים לייצוגים מפתיעים של חרדים החורגים רבות מייצוגם בחדשות ובעיתונות הכללית.

הסדרה מצליחה יחד עם הקלילות וההנאה להכניס את הצופים לעולמות מחשבתיים מעוררי מחשבה על החיבור בין העולמות, על דרכי חינוך וכפייה ועל החברה הישראלית ככלל.

 

כדאי לצפות !

צפייה מהנה!

 

לא לאלימות   

צניעות   

התנהגות ושפה   

ערכים  

שווה צפייה   

איכות קולנועית  

 

במאי: אלירן מלכא 2017.
 

 

ציפי קלר- מנהלת הספריות ומרצה לתקשורת ולחינוך במכללה האקדמית הרצוג