תורה ומדע, שאלה חשובה על השמש והרמב"ם

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 08/01/13 11:44 כו בטבת התשעג

שאלה

שלום הרב! ראיתי שהרמב"ם סובר שהשמש מסתובבת סביב כדור הארץ לעומת זאת היום המדע מסביר והרבה פרושים הולכים על פי זה שכדור הארץ מסתובב סביב השמש- והשאלה שלי זה איך להתיחס לזה האם אפשר לומר שהרמב"ם טעה או שיכול ליהיות שהמדע טועה ואם יש נפקמינות בין השיטות איך להתיחס עליהן?תודה!

תשובה

שלום

דעת הגאונים, ודעת הרמב"ם עצמו (במו"נ), דרבנן לאו אסוותא אינון, דהיינו שלחכמינו היתה סיעתא דשמיא והכרעה מחייבת רק בענייני ההלכה, ורק בהם קיבלו כלל ישראל עליהם את דעתם. אך ביחס למדעים הם כמדענים בני זמנם ודעתם אינה מחייבת.
דעת המהר"ל שכל דברי חז"ל מחייבים, כולל בנושאים מדעיים, וגם אלה נאמרו בס"ד כדברי ההלכה.
על כל פנים, יש שסברו שהשתנו הטבעים (צל"ח) ומכאן יישוב חלק מהסתירות. יש שסברו שחז"ל התכוונו לצדדים פנימיים בדבריהם המדעיים ולא לצד החיצוני ומכאן יישוב חלק מהסתירות.
בנושא השמש ניתן לומר שהתכוונו לצד פנימי, או לומר שסברו כמדעני זמנם וטעו. וכך גם בגמ' עצמה מופיע שהודו חכמי ישראל לחכמי אוה"ע בזה.

והעיקר- לזכור שכל דברי חז"ל הנוגעים לאמונה או הלכה מושגחים בס"ד ובהשראת שכינה, ורק בנושאים מדעיים מעטים יש מחלוקת ביחס לדבריהם, וגם בהם ההכרעה באחרונים אינה בסתירה גמורה לדבריהם אלא בהסבר פנימי לעמדתם.

כל טוב