שטן

חדשות כיפה הרב חיים בריסק 31/05/11 04:26 כז באייר התשעא

שאלה

בס"ד

שאלתי היא האם השטן ביהדות ובעיקר בקבלה הוא חלילה מתחרה באל ובעל דעה משלו ?

אני מצטט מוקפדיה "הקבלה בימי הביניים חידדה את דמות ה'שטן' כדמות עצמאית כביכול, וישות רעה, החותרת כנגד האל. בכך באה לידי ביטוי השפעת הגנוסיס על הקבלה. הדימויים בהם השתמשו חכמי הקבלה שילבו את התיאורים הגנוסטיים של 'סמאל' עם תיאורים נוצריים מובהקים בחלק מהתיאורים של הגיהנום."

תשובה

שלום וברכה!

מה שאתה מצטט זו תפיסה נוצרית מעוותת.

ביהדות השטן=יצר הרע=מלאך המוות. אין לו דעה עצמאית, אין לו יכולת לפעול עצמאית והוא לא פועל בניגוד להקב"ה. אלא הוא כוח שהקב"ה רצה שיהיה בעולם והוא פועל בתחומים שהקב"ה נתן לו.

לפעמים שטן=יצר הרע נחוצים מאד גם בקיום המצוות ועבודת ה' שלנו, כדברי הגמרא בסוף פרק ראשון בבבא בתרא על סיפור של איוב- "שטן...לטוב התכוונו". כלומר יצר הרע=שטן יכול לדרבן את האדם למעשה חיובי. הרי ללא יצר הרע לא היו נולדים ילדים. ללא יצר הרע אדם לא היה אוכל וכו'. כמו כן יצר הרע=שטן מאפשרים לאדם בחירה חופשית כדי לדחות אותם ולפעול לפי רצון הקב"ה ובכך מאפשרים לאדם לקבל שכר והטבה יותר מאת בורא עולם, כדברי רמח"ל בתחילת מסילת ישרים.

בברכה,

חיים בריסק