מקום הדלקת נרות שבת

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 03/06/02 01:52 כג בסיון התשסב

שאלה

אנו מתארחים ומארחים לעתים מזומנות לסעודת ליל שבת אצל שכנינו. לעתים הארוח הוא לכל סעודות השבת. (הארוח הינו לסעודה בלבד, הלינה בבית).

האם יש להדליק את הנרות בבית (מקום הלינה) או בבית השכנים (מקום הסעודה)? האם יש הבדל בין נרות שבת לנרות יום טוב?

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

בס"ד

יש הבדל בנושא זה בין ספרדים לאשכנזים.
ספרדים נוהגים שכשיש אורחות שמדליקות נרות שבת - הן יכולות להדליק במקום שהדליקה בעלת הבית
בלי ברכה, או להדליק בחדר אחר שמשתמשים בו, עם ברכה \בא"ח יא \.
אשכנזיות נוהגות להדליק גם במקום שבו הדליקה בעלת הבית.

ולכן אם מדליקים בבית המארחים.

כשמשפחה אוכלת ולנה אצל אחרים. אם בעלת הבית מדליקה נרות בברכה בחדר בו אוכלים, אין האורחת יכולה להדליק שם ולברך כיון שיש שם כבר נרות. ולכן תדליק נרות במטבח או בחדר אחר שמשתמשת בו, ואז יכולה לברך על הנרות שלה. ואם אינה יכולה להדליק כי אם באותו מקום שמדליקה בעלת הבית, תדליק האורחת בלא ברכה ואת הברכה תשמע מבעלת הבית, ותכוין לצאת י"ח בברכתה. אמנם אם החדר גדול והאורחת מדליקה בפינה שהנרות שהדליקה בעלת הבית אינם מאירים שם - יכולה להדליק בברכה \שו"ע רס"ג ח' ונו"כ\.
ולשיטת הרמ"א, יכולה האורחת להדליק ולברך אף אם החדר קטן וכו'

ואם מדליקים בבית של האורחים.

כשמשפחה אוכלת אצל משפחה אחרת סעודת ליל שבת ויוצאת מיד אחרי ההדלקה וחוזרת לביתה, יכולה האשה להדליק נרות עם ברכה בביתה רק כאשר היא או בני ביתה נהנים מהנרות. והטוב ביותר שתדליק נרות גדולים כדי שיוכלו
להנות מהם כל בני ביתה כשיחזרו לביתם אחרי האוכל. ואם לאו לפחות שתהנה מהם היא לאחר שיחשיך מעט קודם שיצאו למקום הסעודה, ואם לא יהנה מהם אף אחד - תדליק בלי ברכה \עיין שו"ע רס"ג ט' \.

אם אוכלים בבית מלון

בבתי מלון שהנהלת המלון אוסרת בדרך כלל להדליק בחדרים שלנים שם מחשש שריפה, אסור להדליק שם, והמדליק אסור לו לברך - כדין גזלן. והטוב ביותר להדליק נרות ולברך ליד השולחן שעליו הוא עומד לאכול. ואם כולם מדליקים במקום אחד בפינת חדר אוכל, הטוב ביותר שכל הנשים המדליקות תעמודנה במקום המיועד להדלקת נרות כשאין שם נרות דולקים, אחת מהן
תברך ותכוין לפטור את כולן, והן תדלקנה בלי ברכה.

אין הבדל בין נרות שבת ליום טוב.

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן