מדריך פרקטי להכשרת המטבח לפסח

שלום כבוד הרב שוקרון,

מה הם הלכות הגעלת הכלים והכשרת המטבח לפסח?

תודה רבה

תוכן התשובה:

בעקבות שאלות רבות שקיבלנו, אתן הדרכה פרקטית להכשרת המטבח לקראת חג הפסח. לטובת הנוחות הדברים כתובים בצורה קלילה וללא הסברים. חשוב מאוד לא לשקוע בפחדים מיותרים, כך נזכה להיכנס לחג המצות ברוגע ובהכנה רוחנית ראויה.

· סירים וסכו"ם – ניקוי והגעלה. סירי טפלון (PTFE) – אין דרך להכשיר.

מחבתות – ליוצאי ספרד – ניקוי והגעלה. ליוצאי אשכנז – ליבון קל.

· כלי חרס ופורצלן – אין דרך להכשיר.

כלי זכוכית ופיירקס – ליוצאי ספרד – ניקוי בלבד. ליוצאי אשכנז – אין דרך להכשיר.

כלי פלסטיק – ניקוי והגעלה.

· תנור – ניקוי יסודי (יציקת כמות נדיבה של חומר ניקוי באזורים הקשים לניקוי)1, הפעלה על החום המקסימלי (גופי החימום בלבד, לא בתכנית ´טורבו´) למשך כחצי שעה.

תבניות אמייל – אין דרך להכשיר. רשתות – יש להניחן בתנור בעת הכשרתו, ולעוטפן בנייר כסף.

· כיריים – ניקוי החצובות והמשטח, עיטוף החצובות בנייר כסף.

· פלטת שבת – ניקוי, חימום למשך חצי שעה, עיטוף בנייר כסף.

· מיקרוגל 2 – ניקוי יסודי (כולל הגומי שבדפנות), המתנת 24 שעות, חימום צלוחית עם מים במשך חמש דקות. יש לכסות המאכלים במהלך הפסח. צלחת התחתית – ליוצאי ספרד בניקוי, יוצאי אשכנז לא יניחו מאכלים ישירות על התחתית.

· שיש – ניקוי יסודי (בדגש על החריצים), ייבוש, ולאחר מכן עירוי מים רותחים מקומקום פתוח המחובר לחשמל 3. לחילופין, במקום העירוי ניתן לצפות בשעוונית.

שתי דרכי ההכשרה אשר ציינּו הן: הגעלה וליבון קל. ביצוען הוא פשוט יחסית, כל אחד יכול.

סדר הגעלה: יש להמתין 24 שעות מהבישול האחרון בכלי המוכשר וכן בסיר בו מכשירים. מרתיחים מים בסיר ביתי ומכניסים את הכלי המוכשר. (לפעמים ההכנסה מקררת את המים, לכן יש להשהות את הכלי במים עד שיחזרו לרתוח). אין צורך להגעיל בבת אחת את כל הכלי, אפשר כל פעם להכניס חלק. לאחר ההגעלה שוטפים במים קרים.

סדר ליבון קל: אין צורך לנקות את הכלי המוכשר. מניחים את המחבת (יבשה) על האש כשהתחתית כלפי מעלה ופיה כנגד האש. מצמידים חתיכת נייר מן העבר השני וכשמתחיל הנייר להיחרך – המחבת הוכשרה 4.

שנזכה במהרה לבניין בית הבחירה וקיום חג הפסח כהלכתו

1 אפשר להכשיר את התנור אף אם אחר הניקוי נותר לכלוך הדבוק לדפנות, כיוון שנשרף ואינו ראוי למאכל כלל.

2 מיקרוגל בו קיימת אפשרות של אפייה ממש, דפנותיו מתחממות, ודינו כתנור.

3 יש לדאוג שתמיד יִשָּארו מעט מים בקומקום בכדי לא לקלקל את גוף החימום של הקומקום.

4 כלל חשוב: כל דבר הטעון הגעלה – אפשר להכשירו גם בליבון קל. עצה זו טובה כאשר קשה לנקות כלי הטעון הגעלה משום חריצים וכדומה, או אז- נלבנו.

התשובה התקבלה מהרב חנן שוקרון, רב קהילת 'ירושלמי', מתחם נחלים בפתח תקווה
כד באדר התשעח
,
11 במרץ, 2018
לקריאה נוספת
26.03.2017

1. תודה רבה. ישר כח. (איתן)

דווח על תגובה לא ראויה
28.03.2017

2. תודה רבה! ()

נשמח שישאירו בעמוד הראשי עד פסח
תגובת הרב
ניתן לצפות ולפרסם בכתובת: http://tinyurl.com/n8ob8od

דווח על תגובה לא ראויה
09.04.2017

3. יישר כח (יוסף)

דווח על תגובה לא ראויה
17.04.2019

4. עבודת החמץ בניקיונות - עבודת אלילים (משה אהרון עו"ד)


עבודת החמץ [הניקיונות] = עבודת אלילים

.

בס"ד.
סיפור מעשה

זקן אחד שאשתו המרוקאית התעמרה בו בפסח.
בניקוי אין סופי של אחרון הכלים במטבח כולל פירוק כל הברגים והידיות של כל הסירים והמכסים.
על אף שאין מדובר בכלל בכלים לשימוש בפסח. שהרי לפסח קיים סט כלים אחר ייחודי אך לפסח.
זאת ועוד מירוק כל חיבור במקרר בחוץ ובפנים מכל צד.
ברגע אחד של שבירה הפטיר הזקן כי היה רוצה עתה לראות את משה רבנו ולשואלו:
אם אכן לכך התכוון בתורתו........
משה לא הופיע אך לפתח התחדד בליבו של הזקן קל וחומר ובן בנו של קל וחומר.
אם לגבי טהרת האדם נאמר : "ורחץ במים וטהר" הרי קל וחומר לגבי כלים שאינם כלי חרס.
וודאי אותם שאין עושים בהם שימוש בפסח .
ואם לא די בכך הרי יש לחרוש כל חיבור וסדק במקרר בחוץ ,בפנים מכל צד .
והנה מתוך שכל כך עובדים את החמץ - עד כדי עבודת אליליים .

נשכחת והולכת לה - עבודת ה' האמיתית.

דווח על תגובה לא ראויה
כתבו תגובה
הרב הראשי דוד לאו צילום: מרים אלסטר פלאש 90

הרבנים הראשיים לקראת ל"ג בעומר: "יש לציית להוראות כוחות ההצלה"

קרא עוד