חלב נוכרי

האם מותר לי לאכול אבקת חלב נוכרי?

ואם לא אז מדוע?

תוכן התשובה:

אין שום מוצר המיוצר הים במדינת ישראל שמכיל חלב עכו"ם!!!!!

וגם אין מוצרים מיואבים עם אישור הרבנות הראשית ישראל המכילים חלב עכו"ם.
ישנם מוצרים מיואבים,עם אישור הרבנות הראשית לישראל(לא מהדרין) , המכילים אבקת חלב עכו"ם.
ישנם מוצרים המיוצרים היום במדינת ישראל שמכילים אבקת חלב עכו"ם והם בציון כשרות לא מהרדין(דהיינו כשרות רגילה. והיצרן צריך לציין על כך ע"ג האריזה. כמו שוקולד של עלית שכתוב ברכיבים: אבקת חלב נוכרי.

כל הסוגיא של מוצרי הוא גדולה מאד ופשוט צריך ללמוד אותה. אני מציע לעיין באתר של תנובה. שם יש שיעורים על כל נושא ונושא.


ובכל זאת הבאתי כאן כמה תשובות קודמות שכתבנו בענין הזה:דיני חלב ומוצריו מתחלקים לשלושה נושאים שונים עם חילוקי דינים ביניהם.
1. חלב נוכרי – הינו חלב שנחלב ע"י גוי בלא פיקוח ישראל. במקרה זה אנו חוששים שהגוי יכניס לחלב הפרה/עז/כבש חלב מבהמה טמאה שאסור לאוכלו מן התורה. בעיה זו אפשר לפתור ע"י השגחה בשעת החליבה ואז החלב כבר אינו נחשב חלב נוכרי אלא חלב ישראל.
חלק מן הפוסקים (כגון הרב משה פיינשטיין בשו"ת אגרות משה)האחרונים סוברים שהפיקוח הזה יכול להיעשות גם בדרך אחרת, ולכן לדעתם אם יש פיקוח ממשלתי (אפילו במדינה של גויים), כגון משרד הבריאות, האוסר להכניס מין חלב אחר לתוך חלב הפרה – הרי זה מספיק להכשיר את החלב, וחלב זה נקרא חלב חו"ל או חלב סתם.

2. חמאה – כלל בידינו שחלב של בהמה טמאה אינו מתגבן, ולכן מעיקר הדין חמאת גויים מותרת כיון שלא יתכן שהיא נעשתה מחלב טמא, כי אם כן הוא לא היה מתגבן.
השו"ע פוסק ש"אין מוחין לאנשי מקום שנוהגים בו היתר", ובימינו אנו ודאי אין להתיר סתם חמאת עכו"ם, כיוון שכיום מערבבים בה הרבה סוגי מרכיבים אחרים שחלקם מן החי או לא כשרים מסיבה אחרת, לכן חמאת עכו"ם מותרת רק אם יש הכשר מוסמך.

3. גבינה – למרות שאמרנו שחלב טמא אינו מתגבן ולכן גבינת עכו"ם לכאורה צריכה להיות מותרת, בכל אופן חז"ל גזרו על גבינת עכו"ם ואסרוה. הסיבה לכך היא שהגויים "מעמידים" (מגבנים) את הגבינה ע"י תוספת חומר מקריש העשוי מבהמה נבלה. זוהי גזירה גורפת שאפילו אם אנו יודעים שכל החומרים כשרים, הגבינה אסורה. הדרך היחידה להתיר גבינה היא ע"י כך שתיעשה בבעלות יהודית או ע"י יהודי, ויש מתירים כאשר יהודי משגיח על עשיית הגבינה למרות שהגבינה בבעלות גויים.

למעשה:
1. לכל מוצר ספציפי צריך לדון לגופו.
2. תנובה מאשרת רכיבים על בסיס חלב/אבקת חלב עכו"ם למוצרים בכשרות רגילה. בכשרות מהדרין של תנובה אין שימוש במרכיבים כאלו. אפשר לעיין באריכות באתר של תנובה.
3. כשרות ה- OU של אמריקה משתמשת בחלב עכו"ם במוצריה.
,
ולגבי השאלה השניה
סיבת אסור חלב גוי הינה חשש חלב טמא דהיינו שההלח בא מבהמה טמאה(חזיר,גמל, כלבה וכו'),ואין שום ענין איזה סוג גוי מדובר..ולכן אין בעיה שהגוי יחלוב את הפרה ,עזה או כבשה אלא שאנו חוששים שהגוי יערב בזה חלב טמא. לכן אם יש השגחה בזמן החליבה ההלב הינה מותר אף למהדרין,וזה נקרא חלב ישראל למרות שהפרה שייכת לגוי והגוי הוא זה שעשה את החליבה. וכמובן שהוא הדיו כאשר יהודי חולב.
בחו"ל יש בעיה כיון שהחלבה אינה מושגחת. למרות זאת פוםקים גדולים כמו הרב משה פיינשטיין זצ"ל כתבו שהיום אין חשש חלב גוי מכמה סיבות. למשל יש פקוח ממשלתי שהחלב יהיה חלב פרה בלבד, ויש קנס גדול על חברות המזייפות בענין הזה.וזה מכונה "סתם חלב".
לכן מותר לאכול סתם חלב ע"פ התרו של הרב פיינשטיין, ויש מחמירים לאכול חלב ישראל דווקא.

אם עוד נשאר לך משהוא לברר בענין הזה אשמח לעזור.




התשובה התקבלה מהרב משה כ''ץ,
כב בכסלו התשסה
,
05 בדצמבר, 2004
לקריאה נוספת
עוד אין תגובות, היו הראשונים להגיב!
כתבו תגובה

המשך באמצעות

שכחתי סיסמה
אין לך שם משתמש באתר? צור חשבון

יצירת חשבון חדש

אני מאשר את תנאי השימוש באתר

ארכיון צילום: דוברות משטרת ישראל

תקרית חמורה בשומרון: נערים השליכו בקבוקי תבערה על רכבי מג"ב

קרא עוד