האם הכל משמיים?

חדשות כיפה הרב אייל קרים 19/12/02 12:39 יד בטבת התשסג

שאלה

יש לי שאלה , יהודים דתיים רגילים לומר על כל מה שקורה להם "הכל משמיים" השאלה האם זו השקפה נכונה , כי מצד אחד אנו מאמינים שהשם מנהל את העולם אבל גם ניתנה לנו בני אדם בחירה חופשית ולכאורא הדברים סותרים כי או שיש לנו בחירה בכל מעשינו ואדם יכול להחליט אם ללכת לעבודה ולפרנס את עצמו או לשבת בבית או שנגיד שהכל משמיים וזה שאדם החליט לשבת בבית ולא לעבוד זהו למעשה החלטה של השם שלאדם לא יהיה פרנסה,

ולחידוד השאלה הרמב"ם בהקדמה למסכת אבות ב"שמונה פרקים להרמבם"כותב בפרק ח שכל מעשי בני אדם וכל תנועתם הכל זה מבחירה חופשית של האנשים ולא רק דברים שנוגעים למצווה ועבירה אלא כל תנועות בני אדם מסורים להם ומה שחז"ל אמרו הכל בידי שמיים הכוונה שזה רצונו יתברך שיהיה יכולת בידי האדם בעצמו לבחור נא לעיין שם היטב . היוצא מדברי הרמבם שזה סותר את אמירת העולם ש"הכל משמיים" כי הרשות ניתנה בידי האדם על מעשיו.

הייתי רוצה לקבל תשובה לדעתו של הרב בנושא הזה

בתודה

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום
"הכל בידי שמים חוץ מצינים פחים". צינים פחים – הכוונה שאם אדם יוצא מן המקלחת בחורף חוץ לביתו, ואינו נשמר, ונחלה, אין הוא יכול לומר: "זה מה'", כי זה ממנו. יש לו בחירה חופשית להישמר ממחלות.
אם אדם יושב בטל, ואינו מתאמץ לפגוש בחורה לשם נישואין, ואומר "הכל משמיים", זה הבל, וכן הלאה.
רק לאחר שאדם התאמץ ועשה כל שביכולתו להשיג דבר חשוב, ולמרות זאת לא השיגו, אז עליו להבין שיש דברים הנמנעים ממנו משמים מסיבות שונות.

שלום

אייל קרים

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן