81% מהציבור היהודי מאמינים ב-"הבא להורגך השכם להורגו"

סקר חדש שהוצג בכנס INSS התחקה אחר דעת הציבור היהודי בנושאים שעל סדר היום . כמה מאמינים בסיכוי להסדר מדיני עם הפלסטינים? מה יותר חשוב - מדינה יהודית או דמוקרטית? והאם מותר לירות במחבל מנוטרל?

חדשות כיפה משה ויסטוך, חדשות כיפה 28/01/19 13:41 כב בשבט התשעט

81% מהציבור היהודי מאמינים ב-"הבא להורגך השכם להורגו"
לוחמים בפעילות מבצעית. למצולמים אין קשר לכתבה, צילום: דובר צה"ל

האם הציבור בישראל חושב שצריך להרוג מחבל עוד לפני שהוציא לפועל פיגוע טרור? מה דעתו על האיסור לירות במחבל מנוטרל? ומה יותר חשוב לו - מדינה יהודית או דמוקרטית? סקר, שנערך על ידי המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) ופורסם היום (שני), סיפק תשובות מעניינות לכל השאלות.

בסקר, שנערך בקרב הציבור היהודי בלבד, הוצגו מספר אמירות שהנשאלים נדרשו לומר האם הם מסכימים עליהם או לא. על המשפט "הבא להורגך השכם להורגו" ענו 81% כי הם מזדהים על אתו ואילו 61% הסכימו עם הקביעה כי "ערבים מבינים רק כוח".

בנושא הוראות הפתיחה באש של צה"ל, האוסרות לירות במחבל מנוטרל, ענו 63% כי הם מסכימים לכך, בעוד ש- 37% לא הסכימו. 51% מהנשאלים הצביעו על היותה של ישראל מדינה יהודית כדבר החשוב ביותר, לעומת שליש בלבד לפני 20 שנה. 19% ראו חשיבות עליונה בישראל כמדינה דמוקרטית, לעומת 15% לפני שני עשורים.

אחת המצגות שפורסמה בכנס

אחת המצגות שפורסמה בכנסצילום: תורת לחימה

בנושא האפשרות להגיע להסכם מדיני עם הפלסטינים, הוצג גרף שסקר את התמורות בנושא משנת 2001 אז 56% סברו שלא ניתן להגיע להסדר לעומת 44% שחשבו כי הדבר אפשרי. בשנת 2012 76% סברו שאין סיכוי להגיע להסכם עם הפלסטינים ואילו בשנת 2018 עמד שיעור זה על 63% לעומת 37% שסברו כי ניתן לחתום על הסכם.

בנושא פתרון 2 המדינות חלה ירידה בשיעור התומכים לאורך העשור האחרון. אם בשנת 2006 71% תמכו בפתרון זה לעומת 29% מתנגדים בלבד, בשנת 2018 תמכו במהלך זה 58% לעומת 42% שהביעו התנגדות. רבע מהנשאלים סברו כי הפתרון לסכסוך עם הפלסטינים הוא סיפוח חלקי או מלא של שטחי יהודה ושומרון, 13% האמינו כי המשך המצב הקיים הוא הברירה הטובה ביותר ואילו 62% טענו כי רק הסדר מדיני, כולל או חלקי, יביא לסיום הסכסוך.

בנוגע לאמון הציבור במערכות הביטחון בישראל. 88% הביעו אמון מלא בצה"ל ובמוסד, 80% בשב"כ ו-60% בלבד במשטרת ישראל.

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן