79 שנה לליל הבדולח: "השאירו אור ולימדו לזכר הנרצחים"

זה התחיל לפני כמעט עשור ביוזמת הרבנות הראשית אך לא צבר תאוצה. לפני 3 שנים החליטה דליה יוחנן מטירת צבי לחדש את מיזם לימוד התורה והדלקת האורות למשך כל הלילה בבתי הכנסת. זאת לציון שריפת בתי התפילה באירופה, באחד הלילות השחורים בהיסטוריה היהודית

חדשות כיפה משה ויסטוך 09/11/17 14:14 כ בחשון התשעח

79 שנה לליל הבדולח: "השאירו אור ולימדו לזכר הנרצחים"
משאירים אור לציון ליל הבדולח בכפר הרואה, צילום: מדף הפייסבוק אור דולק בבית הכנסת

היום בדיוק לפני 79 שנים, בשעות הלילה, הועלו באש מאות בתי כנסת ברחבי גרמניה ואוסטריה באירוע שזכה לכינוי 'ליל הבדולח'. דליה יוחנן מקיבוץ טירת צבי, הרימה את כפפתה של יוזמה ישנה וזו השנה השלישית שהיא קוראת לקהילות השונות ברחבי הארץ להדליק את אורות בית הכנסת למשך כל הלילה ואף ללמוד בתוכו. כל זאת, לעילוי נשמת הנרצחים ולציון הלילה שבו נשרפו רבים מ'מקדשי מעט' באירופה הנאצית של שנת 1938.

תחילת היוזמה הייתה בשנת 2008, כשבמלאת 70 שנה לאירועי ליל הבדולח, ניסתה הרבנות הראשית בהובלתו של ראש המחלקה לשירותים רוחניים בתפוצות, הרב יחיאל וסרמן, לרתום את קהילות באי בתי הכנסת לדבר דומה.

ההזמנה למיזם המיוחד

ההזמנה למיזם המיוחדמעצב הכרזה: נרי לוי

המהלך לא צבר תאוצה והתמסמס עם השנים עד שלפני 3 שנים החליטה יוחנן לחדש אותו. "הרעיון להדליק אורות בכל בתי הכנסת בלילה הזה", היא תאמר הערב בציון המיוחד שייערך בבית הכנסת שבקיבוץ טירת צבי, "להשאירם דולקים ולהוסיף להם התכנסות ולימוד קצר, מסתובב בראשי כבר כמה שנים. בעיני זהו רעיון מרגש, פשוט לביצוע ונפלא".

ביוזמת הרבנות מלפני 9 שנים כתבו הרבנים הראשיים דאז כי "הנאצים שמו להם למטרה להחשיך את עיניהם של ישראל ולכבות 'אורו של עולם', אור התורה והתפילה אשר בקע מבתי כנסיות ובתי מדרשות – משם נגה אור הקדושה והטהרה על פני העולם והקב"ה הפר עצתם וקילקל מחשבתם...ומגיא צלמוות ועומק החשכה של השואה הנוראה הצמיח ישועה לעם ישראל בהקמת מדינת ישראל, עם אלפי בתי כנסיות ובתי מדרשות, ואור התורה והתפילה בוקע ועולה, עד שנהפכה ארץ ישראל למרכז התורה והקדושה".

למרות שאז הנושא לא התפתח יוחנן מספרת כי ציון האירוע בבית הכנסת הקיבוצי הותיר בה רושם עז, "אני זוכרת שבאותה שנה הודלקו האורות בבית הכנסת שלנו, ואני זוכרת שאבא שלי התרגש מאד. אך כנראה שהרעיון עצמו לא ממש תפס ולא נשאר בזיכרון הקולקטיבי. זמן קצר אחר כך, נכנסנו לעידן הרשתות החברתיות וכיום אנו מנסים להפיץ אותו ברחבי הארץ והעולם, בעזרת הרשתות החברתיות. ויש תגובות רבות ומרגשות".

אור דלוק בבית הכנסת בשדמות מחולה

אור דלוק בבית הכנסת בשדמות מחולהצילום: מדף הפייסבוק אור דולק בבית הכנסת

במהלך שלוש השנים האחרונות הצטרפו למיזם יותר ויותר קהילות כמו אלה של קיבוץ מירב שבגלבוע, כפר הרוא"ה שבעמק חפר, שדמות מחולה שבבקעת הירדן וישיבת נתיב מאיר שבירושלים.

יוחנן חולמת שקהילות רבות נוספות בארץ ובעולם יצטרפו ליוזמה, כך שבשנה הבאה הבמה תהיה עוד יותר מכובדת, "אני מדמיינת לעצמי אבא וילד פוסעים יד ביד ברחובות ירושלים או מנהטן והאבא מסביר לבנו בן התשע (הגיל בו היה אבא שלי כשהסתתר מתחת לשלוחן המטבח בביתו במצוות אימו, סבתא שלי, במשך כל הלילה, כשאבנים גדולות מן הגינה, הושלכו אל חלונות הבית, בליל הבדולח) ואותו אב בפתח תקוה או בלונדון יסביר לבנו: 'תראה, תסתכל, הנה אור דולק בבית הכנסת ועוד אחד ועוד אחד עוד אחד. אורו של עם ישראל שוב דולק. הוא מוסיף ודולק כל הלילה...".

לומדים תורה לזכר הלילה הנורא לפני 79 שנה. קיבוץ מירב

לומדים תורה לזכר הלילה הנורא לפני 79 שנה. קיבוץ מירבצילום: מדף הפייסבוק אור דולק בבית הכנסת

לומדים תורה לציון ליל הבדולח. ישיבת נתיב מאיר

לומדים תורה לציון ליל הבדולח. ישיבת נתיב מאירצילום: מדף הפייסבוק אור דולק בבית הכנסת