הרב ריסקין: "אני רואה את הרפורמים והקונסרבטיבים כשותפים שלי"

בכנס מיוחד שעסק ביחסים עם יהודי הגולה, על רקע המשבר סביב נושאי הכותל והגיור, אמר הרב ריסקין כי "היהודי האמריקאי הממוצע לא מוכן לקבל את העובדה שמי שמשתייך לזרם אחד, לא יוכל לקבל מקום מכובד בכותל המערבי". מנכ"ל משרד התפוצות: "85% מיהדות התפוצות לא מוצאת מקום לקשר לישראל"

חדשות כיפה משה ויסטוך 05/07/17 09:36 יא בתמוז התשעז

הרב ריסקין: "אני רואה את הרפורמים והקונסרבטיבים כשותפים שלי"
הרב ריסקין מדבר על יהודי התפוצות, צילום: יחצ

בכנס מיוחד שעסק בנושא מערכת היחסים עם יהודי העולם, סיפק אתמול (שלישי) הרב שלמה ריסקין השקפת עולם מעניינת שלפחות חלק מהרבנים לא יסכימו עמה.

את הכנס שנקרא "אנחנו והעם היהודי בתפוצות – לאן", יזם מכון "שטראוס-עמיאל" מבית אור תורה סטון המכשיר שליחים לקהילות ישראל, בשיתוף משרד התפוצות והמכללה האקדמית הרצוג. אחד הנואמים המרכזיים היה ראש מוסדות אור תורה סטון הרב שלמה ריסקין, 

"קיים יחס הדדי בין יהדות התפוצות לישראל וזה מאוד חשוב, אפילו חיוני עבורנו", אמר הרב ריסקין. לדבריו, "יהדות התפוצות כוללת נישואי תערובת והתבוללות, והחשיבות הגדולה היא להסביר להם על יום העצמאות ועל ירושלים והדברים שאנחנו יכולים לתת להם להיות כיהודים".

הרב סיפר כי הוא היה "בטורונטו עם השליחים של מכון שטראוס עמיאל ושמעתי עד כמה השליחים עושים שלנו מעניקים ליהודי חו"ל את התחושה שהיהדות היא הדרך ושהיא מסוגלת ללמד את העולם 'ונברכו בך כל משפחות האדמה', ואנחנו צריכים לפחות ללמד את ערכי היהדות ואף את ערכה של שבת וזה עשוי לשנות את כל פני היהדות בעולם".

בהמשך הוא התייחס לדרכם הרוחנית של מרבית יהודי התפוצות, "מה הגולה יכולה לתת לנו? בראש ובראשונה את הרעיון של פלורליזם שאלו ואלו דברי אלוקים חיים. באמריקה כל אחד צריך להיות חופשי להתפלל ולעבוד את הקב"ה כיצד שהוא רוצה לעובדו"

לשיטתו, "היהודי האמריקאי הממוצע יכול להבין שהאורתודוכסיה בישראל היא היהדות הממוסדת בישראל, אבל הוא לא מוכן לקבל את העובדה שמי שמשתייך לזרם אחד, ומתפלל באופן שונה לא לא יוכל לקבל מקום מכובד בכותל המערבי. יש מקום לתפילות שונות בבית התפילה של הקב"ה. אני רב אורתודוכסי גאה מאוד, אבל אני רואה את הרפורמים והקונסרבטיבים כשותפים שלי וכחלק מישראל ולא מוכן לקטלג אותם כאפיקורסים וגויים כפי שעושה הממסד הרבני הדתי".

מנכ"ל משרד התפוצות, דביר כהנא, ציין בדאגה כי "אנחנו נמצאים בתוך קטסטרופה היסטורית שהעם היהודי שלא חווה לא בימי חורבן בית שני ולא בתקופת עשרת השבטים כאשר 15% מיהדות התפוצות הם אורתודוכסים ועוד 7-8% מחוברים איכשהו לקהילה בישראל. כשמונה מיליון יהודים המהווים כ- 85% מיהדות התפוצות לא מוצאת מקום לקשר לישראל או לזהות יהודית במשמעות היומיום".

לדבריו, "חובה עלינו להסתכל על עתיד העם היהודי ולשאול עצמנו האם יש לנו אחריות כלפי אותם מיליוני יהודים ולא רק בעתות משבר? ממשלת ישראל מדי שנה לוקחת מדי שנה יותר ויותר אחריות כאתגר אסטרטגי ואנו משקיעים כספים רבים בפרויקטים רבים על מנת להתמודד עם האתגר האדיר הזה ויש לנו אחריות לאומית להתרחב לשדות נוספים ברחבי העולם".