41 יום לעומר: מאבק משפחות החטופים הוא לא פרטי אלא לאומי

לדעתה של הרבנית מיכל טיקוצ'ינסקי, בבואה לטפל בסוגיית הבנים החטופים על ישראל להפעיל שיקול דעת לאומי שיש בו מצד אחד העדפה של הכלל על הפרט ומצד שני, ההבנה שהיחידים הללו נושאים את כבודה של המדינה

חדשות כיפה הרבנית ד''ר מיכל טיקוצ'ינסקי 10/05/18 17:15 כה באייר התשעח

41 יום לעומר: מאבק משפחות החטופים הוא לא פרטי אלא לאומי
מיזם ספירת העומר: נשים כותבות למען השבת הבנים, צילום: כיפה, באדיבות המשפחות

בשנים האחרונות הולכת ותופסת מקום בתודעה הבינלאומית ההנחה שגם במלחמה יש חוקים. ההנחה הזו התקבעה לתוך כלים משפטיים ונוצרו 'דיני המלחמה', הנחלקים לשתי קטגוריות.

הקטגוריה האחת עוסקת בשאלת ההצדקה ליציאה למלחמה והשנייה בהתנהלות המותרת בתוך מצב המלחמה.

ההנחה המשותפת האוניברסלית היא שגם בתוך מלחמה חלים כללים של מוסר. גם בתוך האימה והתופת, כשחיי אדם כביכול הוזלו גם שם יש משמעות לערכם. החוקים הללו עוסקים בסוגיות רבות, ביחס הראוי לשבויי מלחמה, ביחס הנכון לאזרחים וגם דן בהגדרת תוקפנות ובזכות להגנה עצמית במרחב הבינלאומי.

גם ההלכה הגבילה את האפשרויות של הלחימה. יש חובה לקרוא לשלום לפני שיוצאים להילחם (אם אין מדובר במלחמת מצווה) יש עדיפות שלא להרוג אלא לקחת שבוים, ומצור חייב להיות מוגבל לשלושה צדדים תוך הותרת פתח מילוט לחפצים בכך, ועוד. עיקר עניינם של הכללים איננו למנוע את המלחמה, הוא נועד להכניס גם לתוך המבוכה הכללית של המלחמה, סדר אנושי ומידתיות.

גם הלכות שנדונות בדרך כלל במישור הפרטי מקבלות אופי שונה כשעל הפרק מצויות שאלות בעלות אופי לאומי. כך למשל, העיקרון של פיקוח נפש המחייב אדם להימנע ממעשה כלשהו שיעלה לו במחיר חייו או שלמות גופו, אינו חל בעת יציאה למלחמה. מותר למדינה ולהנהגה לקחת החלטה על יציאה לקרב גם אם המשמעות היא שהבודדים ישלמו במחיר חייהם לטובת שלום הציבור. בשיקול הפרטי הקר החלטה כזו אינה הלכתית. אין שום הצדקה לחייב אדם מסוים למסור את חייו על מנת שהאחר יחיה. אבל במצב הלאומי זה הכרחי ומותר.          

דיני המלחמה הללו יכולים ללמד גם על מלחמת הדעות. שעה שעל הפרק שאלה לאומית יש עניין שהיחידים יתגייסו ויטו שכם למשימה, גם אלו שבאופן טבעי אינם חותמים על עצומות, ובוחרים לפעול בדרכים אחרות. משפחות הנעדרים יצאו למאבק שהוא מאבק צודק. אך אין הוא מאבק פרטי הוא מאבק לאומי. 

אמונתנו שהקמת מדינת ישראל היא המשך ישיר של ההיסטוריה היהודית מחייבת הירתמות. מדינת ישראל ממלאת תפקיד הכרחי בהבטחה של חיי היהודים ושל הקיום היהודי. כשקמה המדינה היא חרתה על דגלה את הסיסמה: "לעולם לא עוד".

משימה זו אינה מסתיימת בזכותנו לעמוד על נפשנו. היא נמדדת בסולידריות הכללית הגורסת שמירה על חייו של האזרח הפרטי והשבת גופות חיילינו לקבורה בין אחיהם. המאמצים הדיפלומטיים צריכים להיעשות מתוך רוחב יריעה ושיקול דעת לאומי שיש בו מצד אחד העדפה של הכלל על הפרט ומצד שני, ערנות לשאלות הלאומיות שעל הפרק וההבנה שהיחידים הללו נושאים את כבודה של מדינת ישראל.

הכותבת היא ראשת בית המדרש לנשים בהיכל שלמה, (מכללת הרצוג).

קראו את כל הטורים שנכתבו על ידי נשות הציונות הדתית למען שלושת החטופים

הרבנית מיכל טיקוצ

הרבנית מיכל טיקוצ'ינסקיצילום: באדיבות המצולמת

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן