בדיקות רפואיות

השבוע במדריך ההריון הלידה לגבר התשובה האולטימטיבית לשאלה: למה אישתך הולכת כל בוקר לביקור אצל הרופא

חדשות כיפה יעל גריינר 09/10/11 15:46 יא בתשרי התשעב

בדיקות רפואיות
rahego-cc-by, צילום: rahego-cc-by

"היריון זה לא מחלה" הוא אחד המשפטים הנפוצים שתשמעו ותשמיעו בעצמכם במהלך החודשים הקרובים. על אף שהדבר אולי נכון קלינית, הרי שלפי כל המדדים שלנו מדובר באתגר שילמד אותך להתכוון היטב בברכת "ברוך שלא עשני אישה" מדי בוקר. בין אם זו מחלה ובין אם לא, בתקופה זו אין ספק כי תגיעו ליותר רופאים, בדיקות מעבדה, אחיות ומרכזים רפואיים שונים משהגעתם עד היום הזה, וזה עוד במצב נורמאלי שבו ההיריון שלכם איננו נחשב כהיריון בסיכון. הסיפור הוא מאד פשוט, הגוף עובר המון שינויים פיסיים ונפשיים, כל שינוי הוא דבר חדש לכם למרות שהוא טבעי, הרבה מהדברים מלחיצים ו/או מפחידים וכל ספרי ההכנה וכל הרופאים תמיד יכסת"חו את עצמם ויסכמו שאם יש משהו חריג אז תלכו לבדיקה. אתם כמובן לא תיקחו על עצמכם אחריות כי אין לכם ניסיון בזה ותלכו, תשלמו, תגידו שהיה מיותר ותלכו שוב בפעם הבאה גם כן.

בעיני, הצעד הנבון ביותר הוא להתחיל בטיפול מונע; יש מספר נוסחי תפילה להצלחת היריון ולידה קלה שאפשר למצוא בגוגל, ואני כבר עשיתי בשבילך את העבודה וחיפשתי אחד כזה בעצמי, נוסח שאני מקווה שתתחבר אליו ותוכל לאמץ אותו לעצמך. אם בכל זאת אתה מרגיש שהיית מעדיף להתפלל בנוסח שונה תמיד תוכל לחפש בעצמך או פשוט לכתוב תפילה אישית. שים לב שמרבית נוסחי התפילה להצלחת ההיריון שניתן למצוא ברשת מתייחסים לאישה ולכן תצטרך להמיר את הנוסח שימצא חן בעיניך ללשון זכר. בכל מקרה, מומלץ להקדיש כמה דקות בכל יום לשיחה עם הקב"ה ובה תוכל לבקש ולהתפלל להיריון קל ותקין וללידה נפלאה. את התפילה הבאה מקובל לומר בכל בוקר לאחר קריאת 5 פרקי תהילים. לגבי אלו פרקים יש כמה גרסאות, חפש את הפרקים המתאימים לך.

יהי רצון מלפניך ד' א-לוקי וא-לוקי אבותי, שבזכות מזמורים אלו שקראתי לפניך תקל מעל אשתי את-צער העיבור, ותוסיף ותיתן לה כוח כל ימי העיבור שלא יֻותש כוחה ולא כוח העובר בשום דבר בעולם עד כי ימלאו ימיה ללדת. ובבוא השעה ותשב על הָאָבְנַיִם תשמרה ברוב חסדיך מכל-צער ומכל-כאב ותלד בשעה קלה כתרנגולת. והוולד יצא לאויר העולם בנחת ולא בצער, ויולד בשעה טובה ומוצלחת ובמזל טוב לחיים ולשלום ולבריאות. ויגדל בחן וחסד ובעושר ובבריאות כל הימים. ותמלא משאלות לבי ומשאלות לב אשתי במידה טובה בישועה ורחמים. ותזכנו לגדל את בנינו בנחת ובכבוד, בתורה וביראת שמים לחופה ולמעשים טובים. ועינינו ועיני כל קרובינו רואות. ויקוים בזרענו "דור ישרים יבורך" אמן!

ברשותך, נעבור כעת לסקירה קצרה של מה שעומד מאחורי הפן הרפואי של ההיריון. מדי כחודש תתבקש אשתך להגיע לבדיקות אצל רופא הנשים ואצל אחות מעקב ההיריון (בחלק מקופות החולים זו תהיה האחות הרגילה במרפאה, זו שגם עושה לך משטח גרון כשאתה חושש שיש לך דלקת, ובחלק מקופות החולים מדובר באחות ייעודית שכל עיסוקה הוא מעקב היריון). אם תהית מה ההבדל בין הבדיקות שמבצעים השניים, וגם אם לא תהית אבל עדיין כדאי שתפגין בקיאות כדי שאשתך תדע עד כמה אתה מתעניין בנושא ההיריון ומשתתף איתה בכל התהליך, אספר לך שאחות המעקב מבצעת בדיקות שקשורות באישה עצמה- לחץ דם, משקל וכו', בעוד הרופא בודק גם את האישה וגם את העובר. אם במהלך ההיריון אתם נתקלים במצבים שדורשים התייעצות רפואית אפשר להתקשר לרופא אבל הרבה פעמים גם האחות תדע לענות, ואם לא היא תדע להפנות אתכם לרופא במקרה הצורך.

רופא הנשים ילווה אתכם במהלך ההיריון כולו, מהמפגש הראשון שיתקיים בסביבות שבוע 7-8 להיריון (זוכר מה למדנו על שבועות היריון? אם לא חזור לטור הקודם שם תוכל למצוא את חלוקת השבועות על פי חודשי ההיריון) ועד למפגש הסופי שיתקיים סמוך ללידה עצמה. בלידה תפגשו ברופאי הנשים של בית החולים ולא ברופא שערך את מעקב ההיריון שלכם, אלא אם בחרתם לשכור את שירותיו של רופא פרטי. אצל רופא כזה תקבלו מענה 24 שעות ביממה, וגם תשלמו בהתאם. אם אתם חיים בחו"ל מעקב ההיריון יהיה שונה במעט, ופעמים רבות תתבקשו לבחור רופא נשים שילווה אתכם מתחילת ההיריון ועד ללידה עצמה (כולל בלידה)- בררו מהן הפרוצדורות הנהוגות במדינה בה אתם חיים עם חבריכם לקהילה/ השכנים/ במרפאת הנשים הקרובה.

נשים רבות מרגישות שנוכחות של גברים במרפאת הנשים היא לא שייכת ולפעמים אפילו מביכה ממש, ואם אתם מטופלים במרפאת נשים שממוקמת באזור חרדי תבחינו בוודאי שברוב המקרים אפילו לא תולים את רשימת התורים מחוץ לדלת חדרו של הרופא כדי לשמור על הצניעות, ובכל זאת כיוון שהרופא הוא המקור העיקרי שלכם למידע וייעוץ בכל הקשור להיריון הפרטי שלכם כדאי שתצטרף לאשתך לבדיקות, ואם לא לכולן אז לפחות לחלקן. אל תניח שאשתך רוצה/ לא רוצה שתצטרף אליה לכל בדיקות ההיריון, בלי לשוחח איתה ולערוך תיאום ציפיות לא תוכל לדעת מהי עמדתה בנושא. יכול להיות שמבחינתה אם אתה לא משתתף בביקורים אצל הרופא אתה בעל מזניח ובטח תהיה אבא גרוע, אבל יכול להיות שהיא מרגישה מובכת מהנוכחות שלך במרפאת הנשים ומעדיפה שתצטרף אליה רק לבדיקות אולטרסאונד מסוימות או לבדיקות אחרות או שלא תצטרף בכלל. היו גלויים ופתוחים זה עם זו וספרו אחד לשני מהם הציפיות שלכם אחד מהשנייה בנושא הבדיקות בהיריון. אם תגלו שעמדותיכם שונות, תמיד ניתן לגשר על הפערים באמצעות שיחה כנה. חשוב שתזכור שגם לך יש מקום בהיריון ובוודאי גם אתה נתקל בשאלות שהיית שמח לקבל עליהן תשובה מהרופא- יכול להיות שתרצה להצטרף לאשתך בביקורה הקרוב אצלו כדי לשאול את השאלות האלו, או שאולי תסתפק במינויה כשליחה נאמנה שלך שתוודא את הדברים לאשורם במקומך, ובכל מקרה, מה שלא תבחר לעשות, עשה זאת לאחר שסיכמת את הדברים עם אשתך והגעת איתה לעמק השווה. בשבוע הבא נפרט קצת יותר על הבדיקות המוצעות כיום בהיריון.