סופגנייה עם קרם מנגו ואננס? אין בעיה

חגיגות החנוכה החלו ואנחנו בודקים עבורכם את הסופגניות במאפיות הנבחרות. וגם טריק חדש: סיורי סופגניות בירושלים ובצפון הנגב. יש גם מתכונים מלוחים ומתוקים. והקלוריות? חינם!

חדשות כיפה נעמי גוטקינד-גולן 27/11/17 10:01 ט בכסלו התשעח

סופגנייה עם קרם מנגו ואננס? אין בעיה
סופגניות - חג שמח!, צילום: shutterstock

בכניסה למרכולים ברחבי הארץ עדיין לא תוקף את האף ריחם העז של השמן ואבקת הסוכר של הסופגניות, שבדרך כלל ממוקמות אסטרטגית סמוך לכניסה. אבל למי שקל להתפתות לא מומלץ עכשיו להתקרב למאפיות הגדולות. שם כבר מטגנים ואופים סופגניות מצופות בשוקולד וממולאות בכל טוב הארץ, מריבת חלב ועד קרם וניל, מקרם פטיסייר ועד גבינת מסקרפונה. 

ביגה

ביגה צילום: אסף לוי

גם ברשתות בתי הקפה אפשר כבר לראות את הסופגניות עתירות הקלוריות האלה. אבל לפני שאצלול לתענוגות החך של הסופגניות הטריות, אספר על חידוש בתחום: סיורי סופגניות. סיור חנוכיות הוא כבר מוסד ותיק, אבל סיור סופגניות הוא סטרטאפ מסקרן. 

את יוזמת "שביל הסופגניות" המציאה עמותת התיירות השקמה והבשור בצפון הנגב. הכוונה להציע למטיילי חנוכה לטעום סופגנייה מצמחי תבלין במבוך מרים, סופגניית גבינות במחלבת צאלה וגם סופגניות בריאות במקום הנקרא המקום ה-12. נוסעים מיישוב ליישוב דרך אתרי נוף שונים ופוגשים אנשים שהמציאו מתכונים מקוריים לסופגניות לא מתוקות.

סופגניות תבלין

סופגניות תבלין צילום: נעמי גולן

כדי לקבל מושג ואולי לנסות בבית, שולח הצוות של מחלבת צאלה שבחוות משק צאן ליד מושב עין הבשור, את המתכון הבא: 

סופגניית גבינות

חומרים: 

1 ק"ג קמח

 50 גרם שמרים טריים

חצי כוס סוכר

 3 ביצים

קורט מלח

עשבי תיבול  לפי טעם (טימין, אורגנו, בזיליקום)

100 מ"ל שמן זית (או חמאה)

למלית: 

קוביית ברי בשלה

פטה מגוררת בתוספת פסטו

קשקבל מגורר 

מטבל עגבניות מיובשות

ההכנה:

מערבבים חלב, שמרים, סוכר, עד להמסה.

מוסיפים קמח, ביצים, עשבי תיבול ובוחשים היטב. מוסיפים שמן זית או חמאה. מתבלים במעט מלח ולשים לבצק חלק וגמיש. 

מכינים ממנו כדורי בצק קטנים. יוצרים גומה בכדור ומכניסים לתוכה את המלית שבחרתם. 

מניחים על תבנית משומנת להתפחה (עד להכפלת הגודל). 

מטגנים בשמן חם מאוד 2 דקות מכל צד עד לקבלת צבע זהוב. מעבירים למסננת.

במחלבת צאלה ייערכו בחג סיורים מודרכים, אפשר יהיה לאכול במקום סופגניות גבינה ולביבות גבינת צאן, וגם לרכוש סלי פיקניק וגבינות תוצרת המקום. 20 שקלים למבקר, מגיל 4.

ומה דעתכם על סופגניית צמחי תבלין? את זו יציעו לכם במבוך מרים כשהבצק שלה מעורבב עם אבקת עלי זעתר, טימין, מרווה, רוזמרין, לואיזה, עשב לימון, זוטא וריחן. מעניין כבר אמרתי? לפני ואחרי הטעימה אפשר לסייר בערבים בין שיחי התבלינים והבשמים לאור פנסי אצבע המאירים כנרות. 32 שקלים, מגיל 4.

וישנה גם הגרסה הבריאה בנקודה ה-12:

סופגניות אפויות, על בסיס שמן קנולה, שאם אתם רוצים לנסות בבית, הנה המתכון שלהן:

חומרים:

500 גרם קמח

 כף וחצי שמרים יבשים

 חצי כוס סוכר

 כוס מים חמימים

 ביצה גדולה

 3 כפות שמן קנולה

 כפית תמצית וניל

 חצי כפית מלח

הכנה :  

לשים את חומרי הבצק כ-10 דקות, עד לקבלת בצק רך ודביק. מעבירים לקערה משומנת. משמנים את כיפת הבצק במעט תרסיס שמן, כדי שלא יתייבש. מכסים בניילון נצמד ומתפיחים כשעה ורבע. 

מגלגלים ל-12 כדורים ומניחים בשתי תבניות מרופדות בנייר אפייה במרחק 8 ס”מ זו מזו. מכסים במגבת לחה ומתפיחים עוד שעה.  

מחממים תנור ל-180 מעלות ואופים כ-15 דקות, עד שהסופגניות זהובות.

אפשר למלא בחצי כפית ריבה ולזרות אבקת סוכר.

סיור סופגניות מסוג אחר מציעים ערן ודוד גל-אור הבעלים של חברת "מסלולים – להתאהב בארץ מחדש" בשכונות החרדיות של ירושלים ביום שישי של שבוע החנוכה, 15 בדצמבר. הם יובילו את המטיילים, בנוסף למפגש עם אמן חנוכיות וסביבונים, גם לסופגניות של "קפה קדוש" ולמעדניית לביבות.

אבל נחזור למתכונים. רן בן דוד, הקונדיטור הראשי של רשת ביגה, המציעה מגוון סופגניות במילוי קרם וניל, פררו רושה, ריבה ולוטוס ב-6 ו-8 שקלים, מלמד אותנו להכין סופגניות עתירות פינוק, במילוי פטיסרי. 

סופגניות במילוי פטיסרי:

חומרים: 

קילו קמח

50 גרם שמרים טריים

200 גרם סוכר

200 גרם חלב

 30 גרם ברנדי

 6 ביצים

 מקל קינמון

 כפית מלח

 150 גרם חמאה רכה

 ההכנה:

מערבבים היטב קמח ושמרים. מוסיפים חלב, סוכר, ביצים עד קבלת בצק אחיד. מוסיפים מלח ומערבלים שוב. מוסיפים חמאה ומערבלים עד שהיא נטמעת היטב בבצק.

מתפיחים להכפלת הנפח. ואז מגלגלים ל-30 כדורים. משמנים את הכדורים למניעת התייבשות, ומתפיחים שוב על מגש משומן להכפלת הנפח. 

מטגנים בשמן עמוק, מצננים ומזריקים את המילוי.

מילוי קרם פטיסייר : 100 גרם סוכר. 500 מ"ל חלב. 4 ביצים. מקל וניל חצוי לאורך (להשתמש בחצי מקל). 40 גרם קורנפלור.

מגרדים את גרגרי הווניל מהמקל לתוך החלב ומרתיחים. 

בקערה נפרדת מערבבים ביצים, סוכר וקורנפלור ויוצקים פינה את החלב. 

מבשלים על אש נמוכה עד הסמכה. מעבירים דרך מסננת למניעת גושים. מכסים בניילון נצמד ומקררים לילה במקרר. למחרת ניתן למלא בקרם הזה את הסופגניות.

על סופגניה תוניסאית שמעתם? כידוע לכל עדה יש סופגניה המאפיינת אותה, הזנגולה העירקאית, הפפנאש הרומני, הספינג' המרוקאי ועוד. חברת טונה סטארקיסט מציעה מתכון לפריקסה התוניסאית, בתקווה שנמלא אותה בטונה כמובן. ועוד משהו מובן מאליו: זו סופגנייה לא מתוקה.

פריקסה:

חומרים:

חצי קילו קמח

 כף שמרים יבשים

 כף סוכר

 חצי כפית מלח

 רבע כוס שמן

 כוס וחצי מים פושרים 

למלית:

מערבבים ממרח טונה מסדרת  "לה סנדביץ'' עם אריסה, ביצים ותפוחי אדמה מבושלים וחתוכים לפרוסות, לימון כביש קצוץ, זיתים שחורים, ומיני חמוצים ותבלינים. בקיצור, זו סופגניית כריך. 

ההכנה: 

לשים את כל חומרים הבצק, מכסים ומתפיחים להכפלת נפח.

מחלקים אותו ל-10 כדורים מוארכים ומתפיחים שוב. 

מטגנים בשמן עמוק עד הזהבה.

מקררים, חוצים לחצי וממלאים במלית. 

לא בשבילכם סופגניות מלוחות וחריפות? גם כל הזמן הנדרש להתפחה כפולה אין לכם? רשת "מקס ברנר" מציעה שלוש סופגניות עם מילויים מפתיעים כמו גלידת וניל ושוקולד חלב נמס, שוקולד לבן עם תותים ושוקולד לבן עם קוקוס ושקדים ב-39 שקלים. יש שם גם מארז של 5 סופגניות פלוס מזרק שוקולד ב-36 שקלים.

מקס ברנר

מקס ברנר צילום: שיבולת שחר

רשת רולדין גם היא מפתיעה כל שנה עם סופגניות מוכנות במילויים מיוחדים. למשל סופגניה עם קרם פירות אדומים בציפוי ליקר אמרנה, "נשיקות מרנג", אלכוהול (צ'ייסר) פירות יער וקרם מסקרפונה. או סופגנייה עם קרם מנגו ואננס בציפוי שוקולד לבן, מקלות מרנג ועוד. ומה דעתכם על סופגנייה במילוי קרם אספרסו ואמארטו מצופה בשוקולד ושקדים? יש גם סופגנייה במילוי גנאש חלווה ואחרת בציפוי עדשים צבעוניות. הפרינציפ מובן וכל המרבה הרי זה משובח. כל אחת מאלה עולה 11 שקלים בעוד שסופגניית תות קלאסית של רולדין עולה 5 שקלים.

רולדין

רולדין צילום: יח"צ

ואם הגענו לנושא המחירים, הסופגניות הזולות ביותר שמצאתי עד כה, הן כצפוי ברשת "קופיקס" ו"סופר קופיקס" שבה 2 סופגניות ריבה עולות 5 שקלים.

ועכשיו וריאציות מקוריות על סופגניות בעזרתן תפתיעו ממש את אורחי החנוכה. יובל בר-נר , איש האגסים, המייצג מזה שנים את מועצת האגסים האמריקאית מציע למשל סופגניות אגסים. ניסיתי את המתכון, התוצאה טעימה ובהחלט לא שגרתית. 

חומרים:

3 אגסי אנג'ו חתוכים לפלחים. לבלילה: שליש כוס קמח. שליש כוס קמח תפוחי אדמה. 5 גרם אבקת אפיה. קורט מלח. כף שמן קנולה. 2 שליש כוס מים.

לרוטב:

כמה כפות סירופ מייפל איכותי. שמן לטיגון עמוק 

ההכנה:

מערבבים היטב את חומרי הבלילה. היא אמורה להיות יחסית סמיכה וטובלים בה את פלחי האגסים.

מחממים את השמן (בודקים שהוא חם מספיק על ידי טיגון מעט מהבלילה. היא צריכה לצוף מיד). ומטגנים את הפלחים עד הזהבה.

מגישים עם רוטב מייפל.

מתכון לא שגרתי שני לסופגניות בסגנון דונאטס, הגיע אלי מהילה יבניאלי-בוכריס, מומחית האפייה של חברת "הטחנות הגדולות של א"י", המציעה לקראת חנוכה קמח חיטה לבן בהיר באריזה עם הכיתוב "חנוכה שמח" (3-5 שקלים לקילוגרם), וקופסה מהודרת לאחסון הקמח (15-18 שקלים). את הקופסה אגב ניתן להזמין בין היתר במשלוח ישיר דרך האתר או בטלפון 04-8672137.

חומרים:

כוס ורבע קמח. כפית ורבע אבקת אפיה. חצי כפית מלח. חצי כוס סוכר. חצי כוס יוגורט. ביצה. כף וחצי חמאה מומסת.

לציפוי:

חצי כוס אבקת סוכר. 2 כפות חלב. כפית וחצי מייפל או תמצית וניל.

ההכנה: 

מערבבים קמח, אבקת אפייה ומלח. בקערה שניה מערבבים סוכר, יוגורט, ביצה וחמאה. מערבבים היטב את שתי העיסות. 

יוצקים את הבלילה לתבניות מיני דונאטס (אפשר להשתמש בשק זילוף). צריך למלא רק עד למחצית גובה התבנית. אופים 7-5 דקות בתנור שחומם מראש ל-220 מעלות.

מקררים ומצפים.

להכנת הציפוי:

מערבבים אבקת סוכר, חלב ותמצית הווניל וטובלים בה מיד את הדונאטס. מומלץ לטבול פעמיים לקבלת ציפוי סמיך יותר. פ

אפשר לפזר מעל סוכריות קטנות, אגוזים או קוקוס כל עוד הציפוי לח.

סופגניות אגסים

סופגניות אגסים צילום: יח"צ

"Funnel Cake", זנגולה אמריקנית

אפשר למצוא את הסופגנייה הנפלאה הזו כמעט בכל יריד ברחבי אמריקה. מגישים אותה חמה ועטופה באבקת סוכר, בתוך מפית נייר.

חומרים ל-8-6 סופגניות:

420 גרם (3 כוסות) קמח חיטה לבן בהיר של הטחנות הגדולות של א"י

1 כף (8 גרם) אבקת אפייה

1/4 כפית מלח

2 ביצים

50 גרם (1/4 כוס) סוכר של הטחנות הגדולות של א"י

240 מ"ל (1 כוס) חלב

240 מ״ל (1 כוס) מים

1 כפית תמצית וניל

שמן לטיגון

להגשה: 

אבקת סוכר

אופן ההכנה

מערבבים בקערה בינונית את הקמח, אבקת האפייה והמלח.

בקערה נוספת מערבבים את החלב, המים, הביצים, תמצית הווניל והסוכר.

מוסיפים את החומרים היבשים לקערה של החומרים הרטובים.

מערבבים היטב עד לקבלת בלילה חלקה. יוצקים את התערובת לבקבוק פלסטיק לחיץ.

מחממים שמן בסיר טיגון. יוצקים את הבלילה מהבקבוק אל תוך השמן החם, בצורת ספירלה, בגודל הרצוי (שולטים במזיגה בעזרת האצבע). מטגנים 3-2 דקות, עד לקבלת צבע זהוב וצורה תפוחה קלות של הסופגנייה.

הגשה:

מוציאים מהשמן, מניחים על נייר סופג ומעבירים לצלחת הגשה. מפזרים בנדיבות אבקת סוכר מעל ומגישים מיד.

זנגולה

זנגולה צילום: מנחם גרייבסקי

חג שמח!

צרויה בת ה-5

צרויה בת ה-5 צילום: נעמי גולן