ירקות עלים עילאיים ומתנשאים!

האביב וכל הירוק שבחוץ השפיע על טור התזונה שלנו ולכן השבוע שרה בר אשר עורכת לנו היכרות יסודית עם העלים הירוקים. בזיליקום, עולש ועלי רוקט הם רק חלק קטן. כל הפירוט בכתבה!

חדשות כיפה שרה בר אשר 09/04/18 12:46 כד בניסן התשעח

ירקות עלים עילאיים ומתנשאים!
ירקות עליים, צילום: shutterstock

אנדיב – עולש:

מוכר גם בשם צ'יקוריה. מהשורש שלו מכינים תחליף לקפה, אך העלים שנובטים מהשורש, התגלו במקרה במרתף חשוך בבלגיה. (תעזבו, סיפור ארוך). היום רוב עלי האנדיב שבבלגיה, גדלים בשיטה ההידרופונית, בחדרי חושך ובתנאים מבוקרים. בתלמוד הבבלי במסכת פסחים כתוב: "ואלו ירקות שאדם יוצא בהן ידי חובתו בפסח בחזרת... ובעולשין ובמרור". כלומר עלי האנדיב הם המרור. זאת ועוד, לפי הרפואה הטבעית, הטעם המר של העולש מעולה לריפוי מחלות כבד.  

 

ארוגולה – עלי רוקט:

נקראים גם בן חרדל מצוי ונמצאים כחלק מהמארז של עלי בייבי. עם זאת, יש להם גם אישיות בפני עצמם. במקור הם הגיעו אלינו מאזור איטליה, אך כיום הם גדלים בר גם בישראל. לירק ישנם עלים משוננים בעלי צבע כהה וטעם מעט חרדלי ומעט חריף. ארוגולה, שייכת למשפחת הירקות המצליבים, על כל יתרונותיהם התזונתיים של בני המשפחה הזאת. העלים עשירים בלוטאין שהינו נוגד חמצון מעולה לשמירת בריאות העיניים, בוויטמין C, באשלגן, בברזל ובוויטמין K.

 

בזיליקום – ריחן:

בנוסף לתרומתו הקולינרית במגזרים כמו סלטי ירקות, שייק ירקות ירוקים, שייק פירות ורוטבי עגבניות, הבזיליקום מעולה גם כטיפול מרגיע וכמשכך כאבים לאחר עקיצות של יתושים ושל חרקים שונים. איך זה עובד? פשוט, מועכים עלי בזיליקום טריים ומניחים אותם על גבי העקיצה. 100 גרם של בזיליקום תורמים: 415 מ"ג ויטמין K, 295 מ"ג אשלגן, 172 מ"ג סידן (כמעט פי 2 יחסית לחלב), 64 מ"ג מגנזיום, 18 מ"ג ויטמין C, 264 מק"ג ויטמין A ו- 68 מק"ג חומצה פולית.

בזיליקום

בזיליקוםצילום: shutterstock

 

בק צ'וי - פוק צ'וי:

מוכר גם בשמות: בוק צ'וי, כרוב פקינג, כרוב כף, טאי- סאי, סלרי חרדלי, וחרדל סיני. זהו ירק עלים סיני שנפוץ במטבחים של המזרח הרחוק. הירק משתייך למשפחת הלפת. בק צ'וי תורם לנו שפע של סיבים תזונתיים שמפחיתים את ספיגת הכולסטרול מהמעי אל הדם, ויטמין K, אשלגן, סידן, חומצה פולית, בטא קרוטן וויטמין C. הטעם שלו מזכיר קצת כרוב וקצת תרד. מה עושים איתו? מוסיפים אותו לסלט ירקות או שמקפיצים אותו בווק עם נתחי חזה עוף.

 

גרגר הנחלים:

שייך למשפחת המצליבים. גדל בגדות הנחלים, וככזה הוא מתאים במיוחד כגידול על גבי מצע מים מנותק – הידרופוניקה. כך אפשר ליהנות ממנו בכל השנה, ולא רק באביב. טעמו מריר וחריף. מה יוצא לנו ממנו? הוא משפר את העיכול והספיגה של חומרי מזון במערכת העיכול, מגביר את תנועתיות המעיים (פריסטלטיקה), מגביר את הפרשת חומצת הקיבה, תומך בהפרשה וייצור של מלחי מרה בכבד, ממריץ ומשפר את זרימת הדם ובעל תכונה משתנת קלה.

 

חוביזה – חלמית מצויה:

מוכר גם כ – "הא לחמא עניה די אכלו אבותינו בזמן המצור בירושלים..." (1948). מה שפחות מוכר זה, שעלי החובזה עשירים בחלבונים, בנוגדי חמצון, ובמינרלים כמו אבץ שחשוב לבריאות השיער, ברזל וסידן. מה עושים עם כל הטוב הזה? מעבירים אותם לחליטה קצרה במים רותחים, מייבשים היטב, קוצצים ומוסיפים לחביתה, לקציצות ולסלט ירקות.

 

כרוב קייל:

בשנים האחרונות גילו שכל גרם שלו, מכיל ריכוז מאוד גבוה של ערכים תזונתיים, ומאז שמו הולך לפניו. הוא מכיל כמות מכובדת של בטא קרוטן, ויטמין K, ויטמין C וסידן. בישול, אידוי או כחלק מסלט ירקות, הם מצבי צבירה שעושים לו טוב. טעמו מעט מריר, לכן כדאי לשלבו עם ירקות נוספים.

גרגר הנחלים

גרגר הנחליםצילום: shutterstock

 

מיזונה:

שמותיו הנוספים: חרדל יפני, או כרוב רפה (rapa). המיזונה מהווה חלק מלקט עלי הבייבי והיא בעלת עלים קטנים עם קצוות משוננים וטעמה עדין ומעט מתקתק.  

מקור הצמח בסין, אך כבר בעת העתיקה הוא תורבת ביפן. הירק שייך למשפחת החרדליים והוא עשיר בבטא קרוטן, בוויטמיני B2, B6, בחומצה פולית, בוויטמיני

C , E ו- K ובמינרלים מנגן ואשלגן. לפי הרפואה הסינית, המיזונה נחשבת כבעלת אנרגיה מחממת וככזאת היא בעלת השפעה תרפויטית על הריאות. על כן היא טובה כחלק מטיפול בהתקררויות, שיעול וסילוק ליחה.

 

ראשד -שַׁחֲלַיִם תרבותיים:

העלים הקטנים, העדינים והצעירים נראים כמו נוצה וצבעם כחול ירקרק. עלי הראשד שייכים למשפחת המצליבים והם בעלי טעם חריף שמזכיר את טעמו של החרדל. ברפואה העממית הם משמש לצורך ריפוי שברים בעצמות, וזה בזכות כמויות ויטמין ה-  K העצומות שנצורות בהם. הראשד משתלב טוב בסלט ירקות רגיל, או בין שתי מצות במצב של "כורך".

 

רְגֵלַת הגינה- רִיגְ'לֵה:

מדובר בעלים ירוקים קטנים ובשרניים, שנתלים על גבעול עבה. אפשר לאכול את הצמח כשהוא טרי, אך בישול קצר מפיק מהם טעם חמצמץ עדין ומרענן. כל 100 גרם של עלים תורמים לנו 3,120 מ"ג אשלגן, 2,078 מ"ג סידן, 330 מ"ג ויטמין C

ו- 47 מ"ג ברזל. רְגֵלַת הגינה משמשת גם כעשב מרפא לצרכים רפואיים שונים, כמו טיפול במחלות עור, במחלות נשימה, בבעיות במערכת העיכול, השתן ועוד.

*ירקות ירוקים אסורים לאנשים שנוטלים תרופות לדילול דם.

 

 

לכל הטורים של שרה, היכנסו!

שרה בר אשר- נטורופתית. מרצה בנושאי: תזונה, תעשיית המזון ותוספי תזונה.054-5493632   barasher@zahav.net.il

 

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן