הדלקת נרות שבת

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 29/06/16 21:51 כג בסיון התשעו

שאלה

שלום,

מבקשת לדעת כיצד עלי לנהוג לגבי הדלקת נר לפני שבת כאשר אני ישנה אצל משפחה שלי .

ישנם מצבים שאני בוודאות יודעת שאני הולכת לישון שם , לא תמיד אני יודעת אם אני אשן אצל משפחה,תלוי בלחץ של ילדים שלי שמתגעגים לסבא וסבתא ורוצים ללון שם.

האם להדליק נר שבת בבית עם ברכה ,ללא ברכה, כשיודעת שחוזרים הביתה? כמה זמן לפני כניסת שבת מותר לי להדליק וללכת להורים שלי? אני מקבלת שבת בזמן הדלקת נרות, ואז אסור לי לנסוע באוטו -זמן נסיעה 15 דקות אחרי נרות (,האם במקרים יוצאי דופן זה בסדר שאדליק בבית,ואז אסע,למרות שמקבלת שבת בזמן הדלקה,ןאקבל שבת בשקיעה, אבל מצד שני מפחדת להשאיר בית לבד דלוק עם נר?האם יש פיתרון לגבי זה שאני חוזרת הביתה אך לא רוצה להדליק נר בבית, במידה וחוזרת הביתה, להדליק נר עם ברכה?

אנא הדרכה , כשאני כן יודעת בטוח שאני ישנה שם, כשאני לא ישנה שם וחוזרת הביתה וכשאני מדליקה נר שבת ועדיין יש אי וודאות.

בלי שום קשר, האם אני חייבת להתנות תנאי פעם אחת ולתמיד ולהגיד עצמי שאני מקבלת שבת בזמן הדלקת נרות ולא בשקיעה? או שאפשר בלי תנאי .

תשובה

שלום
אם ישנים אצל ההורים, מדליקים שם (עדיף בחדר שישנים בו. אך אם יש בזה איזושהי בעיה, אפשר במקום בו סועדים.
אם חוזרים לאחר הסעודה, הכי רצוי היה להדליק בבית עם גודל נרות או כמות שמן שהנרות ידלקו עד שחוזרים.
אפשר להקדים ולהדליק מפלג המנחה, שזה כשעה ורבע לפני השקיעה (זה משתנה לפי העונות, ומופיע בלוחות שונים. השבוע למשל זה ב 18:19 בירושלים).
כאשר מקדימים להדליק, אם יש צורך גדול (כמו ללכת להורים) אפשר שתתני שאינה מקבלת עדיין שבת, ובלבד שמישהו יקבל שבת בזמן ההדלקה, מה שכנראה לא רלוונטי אצלכם.
מכיון שכך, ומכיון שבכל מקרה את חוששת מלהשאיר נרות דולקים ללא השגחה, את יכולה להדליק אצל ההורים בברכה.
וממילא גם כאשר זה לא בטוח איפה תשנו, מכיון שבכל מקרה את לא רוצה להשאיר נרות דולקים ללא השגחה, וגם אין מי שיקבל שבת בזמן הדלקה מוקדמת, תדליקי אצל ההורים בברכה.
כאשר חוזרים לישון בבית, גם אם זה לא בטוח, צריך להשאיר אור בבית, באופן שאם וכאשר תגיעו הביתה, תוכלו להתנהל בתאורה מסוימת, ולא בחשיכה, משום עונג שבת.
המצב הבסיסי והנכון הוא שאישה מקבלת שבת בזמן ההדלקה (ולא צריך להתנות על זה), מלבד במקרים חריגים כפי שציינתי לעיל.
כל טוב