דרך ארץ ותורה מה המקור ולמה ?

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 06/02/03 06:00 ד באדר א'

שאלה

לרב

איך זה יכול להיות שדרך ארץ קדמה לתורה(ואיפה הביטוי/פסוק כתוב?) אם כתוב במסכת אבות: "אם אין תורה אין דרך ארץ,אם אין דרך ארץ אין תורה?

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

המקור ל "דרך ארץ קדמה לתורה " מופיע באליהו רבה א ד"ה ויגרש את האדם (מופיע גם בילקוט שמעוני ובמדרש בויקרא רבא פרשה טו )

ויגרש את האדם (בראשית ג' כ"ד), מלמד שנתן לו הקב"ה גירושין כאשה. וישכן מקדם לגן עדן את הכרובים (שם שם /בראשית ג'/), מלמד שהכרובין קודמין למעשה בראשית. ואת להט החרב המתהפכת (שם /בראשית ג'/), זו גהינם. לשמור את דרך (שם /בראשית ג'/), זו דרך ארץ, מלמד שדרך ארץ קדמה לכל. עץ החיים (שם /בראשית ג'/), אין עץ חיים אלא תורה, שנאמר עץ חיים היא למחזיקים בה וגו' (משלי ג' י"ח).

המילה ' קדמה ' משמעותה הקדמה כלומר ההקדמה של התורה זה הדרך ארץ.
ולכן בימי ספירת העומר שזה לפני מתן תורה צריך לשים לב במיוחד על הנושא הזה של הדרך ארץ כי דרך ארץ קודם למתן התורה בחג שבועות.

ועל כן מתו 24.000 תלמידי רבי עקיבא דווקא בפרק בזמן שלפני חג מתן תורה כי היה להם קילקול איום ונורא בדרך ארץ שלא נהגו כבוד זה בזה !

הנה אני מעתיק לך טרגדיה נוראה ואיומה שממחישה את החיוב הזה שדרך ארץ יקדים לתורה:

תלמוד בבלי מסכת מנחות דף סח עמוד ב

גמ'. יתיב רבי טרפון וקא קשיא ליה: מה בין קודם לעומר לקודם שתי הלחם? אמר לפניו יהודה בר נחמיה: לא, אם אמרת קודם לעומר שכן לא הותר מכללו אצל הדיוט, תאמר קודם לשתי הלחם שהותר מכללו אצל הדיוט?

שתק רבי טרפון,

צהבו פניו של רבי יהודה בן נחמיה.

אמר לו רבי עקיבא: יהודה, צהבו פניך שהשבת את זקן, תמהני אם תאריך ימים.

אמר רבי יהודה ברבי אלעאי: אותו הפרק פרס הפסח היה, כשעליתי לעצרת שאלתי אחריו: יהודה בן נחמיה היכן הוא? ואמרו לי: נפטר והלך לו."
והוא רחום וכפר.

בברכה,

עוזיאל