האם מותר לרמות במשחקי מחשב עבור כסף?

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 01/09/22 10:22 ה באלול התשפב

שאלה

היי, רציתי לדעת האם אפשר לקנות מכשיר שירמה אתה משחק עבור כסף שהמשחק מתנה למתחרים ע"פ הביצוע שלהם במשחק?

המכשיר החיצוני(הרמאי) לא מבטיח את זכייתי בפרס אלה משפר סיכויים.

תודה, המשך יום נעים!

תשובה

שלום וברכה,

כבר כתוב בתורה (בספר שמות (פרשת משפטים) פרק כג פסוק ז): "מִדְּבַר שֶׁקֶר תִּרְחָק".

וכך כותב הרמב"ם (הלכות מכירה פרק יח הלכה א) על פי דברי הגמרא במסכת בבא מציעא (דף נח ע"א): "אסור לרמות את בני אדם במקח וממכר או לגנוב את דעתם, ואחד עובד כוכבים ואחד ישראל שוים בדבר זה, היה יודע שיש בממכרו מום יודיעו ללוקח, ואפילו לגנוב דעת הבריות בדברים אסור".

ולכן אסור לרמות כלל בני אדם.

מעבר לכך, יש כאן בעיה של גזל (לפחות גזל דרבנן).

ראה את לשון השולחן ערוך (חושן משפט הלכות גזילה סימן שע סעיף א - ב):

"יש דברים שאסרו חכמים משום גזל, והעובר עליהם הרי זה גזלן מדבריהם: מפריחי יונים ומשחקים בקוביא... המשחקים בקוביא כיצד? אלו שמשחקים בעצים או בצרורות או בעצמות, ועושים תנאי ביניהם שכל הנוצח את חבירו באותו שחוק יקח כך וכך. וכן המשחקים בבהמה או בחיה או בעופות ועושים תנאי שכל שתנצח בהמתו או תרוץ יותר יקח מחבירו כך וכך, וכל כיוצא בדברים אלו, הכל אסור, וגזל מדבריהם הוא".

ואמנם דעת הרמ"א (שם בסעיף ג) להקל לשחק בקוביה למי שיש לו עבודה אחרת, ולא מתפרנס מכך: "יש מי שאומר שהמשחק בקוביא עם העובד כוכבים אין בו משום גזל, אבל יש בו איסור עוסק בדברים בטלים, שאין ראוי לאדם שיעסוק כל ימיו אלא בדברי חכמה ויישובו של עולם... ואין פסול אלא מי שאין לו אומנות אלא הוא".

ובכל אופן, כל זה מדובר כשאינו מרמה בשעת המשחק. אבל אם מרמה זה בוודאי חשש גזל.

ומכל האמור עולה, שאין לרמות אנשים כדי לקחת מהם את כספם.