בין שמים וארץ- דבר תורה לפרשת ויצא

חדשות כיפה חברים מקשיבים 24/11/17 07:32 ו בכסלו התשעח

שאלה

"וַיַּחֲלֹם, וְהִנֵּה סֻלָּם מֻצָּב אַרְצָה, וְרֹאשׁוֹ, מַגִּיעַ הַשָּׁמָיְמָה" (בראשית כח, יב)

יעקב יוצא לחרן כדי לברוח מעשו ולחפש אישה. בדרך כשהוא שוכב לישון, הוא חולם על סולם הנטוע בקרקע אך ראשו מגיע לשמיים. ברור שהסולם הוא על טבעי הנראה בחלום ולא במציאות אז מדוע הוא זקוק לבסיס בארץ? למה הוא "מוצב ארצה:"?

הסולם מסמל את דרכם המופלאה של האבות. אף על פי שה' כרת איתם ברית שמימית והבטיח להם הבטחות, הם הלכו ונהגו בדרך הארציות, בדרך הנהוגה בארץ ולא הרהרו אחר מידותיו של ה'. הם לא ציפו לנס על מנת להגשים את ההבטחה. הם צעדו לקראתה ופעלו בדרך האנושית והארצית ביותר.

יעקב אבינו שמע על ברית בין הבתרים מאבותיו והיה משוכנע שהבכורה שייכת לו. הוא קיבל את ברכות אביו: "מִטַּל הַשָּׁמַיִם, וּמִשְׁמַנֵּי הָאָרֶץ--וְרֹב דָּגָן, וְתִירֹשׁ" (כז, כח), כש"ראשו מגיע השמימה" והוא בורח מפני עשו אחיו, בודד ועזוב, רק מקלו בידו – דווקא אז - סולמו מוצב ארצה. הוא שקוע בבוץ של צרות ודאגות ועם כל התופעות האלה, אך הוא יודע שזוהי דרכו. הוא צריך להתאזר באמונה ובביטחון ולצפות ולקוות לאחרית הטובה. הוא יודע שעליו לנהוג כדרך העולם: לברוח מעשו, לחפש אישה, לעבוד למחייתו ולמחיית משפחתו וגם לשמור על דרכו הייחודית המחוברת לשמיים, לקודש ולמוסר האלוקי. כך החיים של יעקב מתנהלים במשך 20 שנה, בשדות ארם נהריים, בהתמודדויות קשות עם לבן, היה ה"סולם מוצב ארצה" – הכול התנהל בדרך הטבעית והקשה אך תמיד ראשו הגיע השמימה. כך הוא חינך עשרים שנה את השבטים שנולדו זה אחר זה והניח בסיס רחב לאומה שמכירה במציאות ה'.

ביעקב אנחנו מתחילים לראות את עצמנו. יעקב או כשמו שנקרא מהפרשה הבאה ישראל, הוא סימן לבנים, לאומה כולה. הסולם בחלום יעקב מלמד אותנו על הקשר בין שמיים וארץ גם בדרכנו ובהתנהלותנו כעם וכיחידים. זוהי דרכה של התורה "בכל דרכך דעהו" דווקא בדרכיך- שלך. התורה מקיפה את כל החיים, ללא חיי פרישות ונזירות ומבקשת ממנו ללכת בה בטבעיות, בדרך הנהוגה בארץ. סיפורי האבות אינם מספרים כמעט סיפורי ניסים שקרו לאבותינו אלא מספרים על מעשי אבותינו בחיי המעשה ועל התנהלותם והתמודדותם עם הקשיים של החיים. סיפורים אלו מלמדים אותנו לחיות חיי קודש בחיי המעשה.

שאלה למחשבה: איזה מעשה, הנהגה או מידה מסיפורי האבות היית רוצה לאמץ אל חייך?

הלוואי שנחיה חיים טבעיים מלאים בקדושה ובביטחון בה'.

שבת שלום!

רינת, חברים מקשיבים.

לקוח ומעובד מדברים של הרב משה צבי נריה המובאים בספר נר למאור.