תרומת כליה אסורה

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 23/06/20 13:00 א בתמוז התשפ

שאלה

ידוע לנו שאנחנו קיבלנו את הגוף שלנו במתנה מאלוהים

ואסור לנו לפגוע בו כי אנחנו צריכים להחזיר אותו לבורא.

השאלה שלי היא אם מותר לי לתרום כליה לאדם שאני לא מכירה שהמשמעות של זה היא פגיעה בגוף אבל הצלת חיים.

אשמח לתשובה ושבוע טוב

עדי

תשובה

לשואלת שלום

שאלתך רלוונטית ואקטואלית.

הנחת בשאלתך כי עלינו 'להחזיר' את גופנו לבורא. אין חובה כזו ביהדות. אלא שבכל מקרה – צודקת את שאסור להזיק לגופנו.

המחקרים העדכניים הכוללים עשרות אלפי מקרים של תרומת כליה לא הראו שום קיצור בתוחלת החיים בעקבותיה ואף לא פגיעה באיכות החיים של החיים עם כליה אחת. יש סיכון של ניתוח על אדם בריא כ1-3 ל10,000 שדומה לסיכון בנהיגה במשך כחמש שנים.

הבדיקות המקדימות מאוד מדוקדקות, מראש לא מתקבלים סוכרתיים, או חולים במחלות עם פוטנציאל של פגיעה בכליה. כל תורם עובר בדיקה של עובדת סוציאלית.

למעשה: לעניות דעתי מדובר במעשה אצילי, הן מבחינה מוסרית והן תורנית, זו זכות עצומה.

בדרך כלל אנחנו מקיימים גמילות חסדים בעזרת הממון שלנו - מעשר כספים, נתינת צדקה. במעשה זה יש חסד גדול לאין שיעור *בגופו* של האדם. הרב עובדיה יוסף זצ"ל סובר שיש מצוה בדבר; "ואהבת לרעך כמוך", וכן "לא תעמוד על דם רעך", ועוד.

מובן, על אף האמור, ש *אין חובה* לתרום. אמנם הסיכון נמוך מאוד אבל עדין קיים סיכוי לסיבוכים בתהליך ואף במקרי קיצון לטעות קטלנית, אבל בעיקר ההתאוששות מאד לא פשוטה. מדובר בשבועות של התאוששות, מלווים בכאבים קשים וחוסר נוחות משמעותי כמו גם חובה להקפיד על אורח חיים בריא יותר ממי שלא תרם.

לסיכום: זו מצווה, אך לא חובה.

למרות דעתי ודעת רבותיי, יש מן הפוסקים ש אסרו לתרום כליה (ביניהם הרב ואזנר, ובעל ´ציץ אליעזר´).

(מקורות: רמב"ם הלכות רוצח ושמירת הנפש פרק א הלכה יד | חוות בנימין לרב שאול ישראלי קט, א | ציץ אליעזר חלק יג סימן ק | שו"ת רדב"ז חלק ה סימן ריח | אתר כתב עת ´אסיא´: מאמרים מאת הרב הלפרין והרב ויגודה)

בברכת: "עוֹלָם חֶסֶד יִבָּנֶה"