שמיטת כספים וגזל

חדשות כיפה הרב שי פירון 10/12/01 06:30 כה בכסלו התשסב

שאלה

שלום כבוד הרב!

האם שמיטת כספים שומטת לי חובות שהיו אם חברים שלי והם לא עשו פרוזבול ואני כן עשיתי?

ומה לעשות עם כסף או דבר כלשהו שהוא לא שלי ואני לא יודע של מי הוא?איך לחזור מזה בתשובה?

תשובה

ב"ה,

אם מדובר בכסף שאתה חייב לחבריך והם לא עשו שמיטת כספים - הרי שהשמיטה משמטת אף שמבחינה מוסרית יהיה נכון אם תחזיר להם.

כסף שאינך יודע של מי הוא ואין עליו סימנים ואין יכולת להשיבו, מותר לך לקחתו אבל סיפורי חסידים רבים מספרים על כך שלא רצו להנות מכסף של אחרים ולכן או שתצרור אותו עד שיבוא אליהו או שתתנו לצדקה.
מסוף שאלתך, נראה כאיחלו רצונך לחזור בתשובה בשל העובדה שהכסף הגיע אליך שלא כדין. האומנם?

שי