צמחונות-אידיאלי?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 04/12/01 14:44 יט בכסלו התשסב

שאלה

שלום וברכה

מה הסיבות לשינוי ההחלטה האלוקית לאחר המבול לאפשר לאדם לאכול בשר

תשובה

יש כמה פירושים לענין. אחד מהם מובא בחזון הצמחונות של הרב קוק. שם הוא כותב בין השאר כי לפני המבול טישטשו בני האדם את ההבדל בין בני אדם לבעלי חיים. וחייו איתם חיי אישות. טישטוש זה עלול להביא מצב שבו יהרגו בני אדם למען בעלי החיים. וישמשו להם למאכל.
כל זה אינו ראוי כי האדם נברא בצלם אלוקים ולא הם. ותיקון העולם תלוי בפעולותיו של האדם ולא של בעלי החיים.
על מנת לקבע בנפש האדם את ההבדל בין אדם לבעלי חיים. ניתנה לו הרשות לאוכלם וכך הוא יודע את סדר החשיבות.
אמת היא כי לעם הארץ שחי כמו בהמה אסור לאכול בשר. כיון שזה לא מוצדק עקרונית לאוכלם. איסור זה שכתבתי אינו הלכתי אלא רעיוני ומובא בגמרא ומשמעתו ברורה. רק אם אתה מביא לעולם תועלת אחרי אכילת הבשר - יש לך רשות לאוכלו