עושק / גזל

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 09/12/01 06:26 כד בכסלו התשסב

שאלה

אני עובד במקום פרטי, אך בסוף החודש בתלוש כל פעם אני מגלה ש"חסרים" לי 300 ש"ח על "חיסורים"

אמנם אני מחסיר על יבש (מבחינתו של המחשב שאצלו שעה זו שעה ואם החסרת דקה אז גם היא מחושבת).

אני רואה זאת כעושק וככגזל.

בגמרא קוראים לזה "דמים", ובכן כך אני מרגיש כשעושקים אותי, כאילו הורגים אותי ממש.

החודש הורד ממשכורתי 630 ש"ח בשעה שהיו צריכים להוריד לי רק 270 ש"ח.

אנא ייעץ לי מה לעשות, כיוון שמבחינתי כל שקל הוא משמעותי (אני נשוי 2, לומד וכו)

תשובה

בס"ד
אני מבין להרגשתך שהלוקח ממך כסף שלא כדין הריהו כאילו נוטל את נפשך. "דמים בדמים נגעו". אך לא הבנתי את המינוח "מחסיר על יבש" האם הכונה שכשאתה מחסיר דקה מחשבים לך כאילו החסרת שעה. אם כן זה ודאי לא כדין. אלא אם באמת חסרון של דקה גורם למפעל נזק בקנה מידה של שעה.
אם הכוונה שעל חסרון דקה מורידים דקה לכאורה הם צודקים.

אתה כותב כי החסירו לך 630 ש"ח בעוד שמן הדין היה להוריד 270 ש"ח זאת אומרת שיש פה לקיחת ממון שלא כדין. אם כן תבע אותם לדין תורה כפני איזה חכם, ואם לא יסכימו כגון שהם מקום חילוני - תבע אותם בבית דין לעבודה.

כדי שתוכל לתובעם - עליך לעשות רישום מדויק של כניסותיך ויציאותיך על מנת שתוכל להזים את טענותיהם.